Er denne flintedolk fra oldtiden?

Auktionshuset Lauritz.com beskyldes for at have udbudt kopier af flintedolke og solgt dem som ægte for et hammerslag på 22.000 kr. Auktionshuset afviser beskyldningerne og fastholder, at dolkene er ægte

Sådan besvarede Lauritz.com sin kunde:Tak for din mail. Vedr. varenr. 2446202 så fastholder vi at der ikke er tale om en kopi. Med venlig hilsen/Best Regards/Mit freundlichen GrüssenTina Hannibal BachKonsulentLAURITZ.COM - ODENSE(Foto: Lauritz.com)
Sådan besvarede Lauritz.com sin kunde:Tak for din mail. Vedr. varenr. 2446202 så fastholder vi at der ikke er tale om en kopi. Med venlig hilsen/Best Regards/Mit freundlichen GrüssenTina Hannibal BachKonsulentLAURITZ.COM - ODENSE(Foto: Lauritz.com)

- Lauritz.com har solgt kopier af flintedolke fra oldtiden!

Så barsk er en af eb.dk.s læsere, den arkæolog-uddannede Ole Guldager i sin vurdering af det kendte auktionshus' forretningsmetoder.

Han står ikke alene med sin kritik. Han har fået to eksperter til at se på sagen. Og de giver ham ret. Ole Guldager fortæller:

- Jeg fik hurtigt mistanke om, at der måtte være tale om kopier, og henvendte mig pr. mail til lauritz.com og gjorde huset opmærksom på min mistanke. Jeg fik ikke svar.

- I mandags forsøgte jeg igen at kontakte huset, men igen hørte jeg intet. Mandag aften blev dolkene så solgt for 22.000 kr. pr. stk. Næste dag modtog jeg svar fra lauritz.com på min mail. Firmaet fastholder, at dolkene er ægte.

D.C. Waldorf

- Jeg er uddannet arkæolog, men ikke specialist i flint. Jeg mente dog fortsat at dolkene var kopier. Jeg kontaktede derfor den amerikanske flinthugger D.C. Waldorf, der er førende specialist i fremstilling af kopier af danske flintedolke.

- Efter at have set billederne af dolkene kunne Waldorf bekræfte, at dolkene efter alt at dømme er kopier. Waldorf kunne tilmed bestemme flintens mulige oprindelse (Texas), den anvendte patineringsmetode og ud fra dolkenes udseende navngive tre mulige ophavsmænd til dolkene i USA.

Bo Madsen på Moesgaard

- Jeg kontaktede herefter arkæolog Bo Madsen (Moesgaard Museum), der er en af Danmarks førende flinteksperter. Bo har set på billederne af dolkene og kan bekræfte, at der er tale om kopier.

- Jeg havde en længere telefonsamtale med Bo, og han kunne berette, at handel med kopier af oldsager er et stigende problem. Tilsyneladende er det svært at gribe ind overfor, hvorfor svindelen er tiltagende. Det er simpelt hen for let at slippe af sted med det uden at risikere straf.

- Det drejer sig efter sigende både om danske flinthuggere, der sælger deres produkter som ægte varer, men også om amerikanske flinthuggere, der sælger deres produkter i Danmark via mellemmænd, siger Ole Guldager.

- Der er således flere uafhængige eksperter, der klart tilkendegiver, at dolkene er kopivarer. Lauritz.com fastholder imidlertid at de er ægte. Idet både lauritz.com og personen der har indleveret dolkene tjener godt på denne handel er de to parter næppe interesserede i at stoppe dette forehavende.

Omkring Munkebo

- Det bør nævnes, at sælgeren, der har indleveret dolkene til lauritz.com har angivet, at dolkene ”…er fundet i egnen omkring Munkebo”. Dette fremgik af teksten i auktionen.

- Det skærper efter min mening alvoren i sagen i forhold til hvis der f.eks. var angivet ”oprindelse ukendt”, da sælgeren således bevidst har løjet og dermed handlet i ond tro. Hvad angår lauritz.com står sagen ikke meget bedre. Firmaet bør ikke sælge kopivarer og forfalskninger – og hvis de ikke er i stand til at skelne mellem kopier og ægte varer bør firmaet ikke have lov til at handle med den slags.

1 af 2 Er flinedolken fra oldtiden og fundet nær Munkebo eller er den fremstillet i Texas af svindlere? Den blev solgt på en auktion for 22.000 kr.
2 af 2 Sådan besvarede Lauritz.com sin kunde:Tak for din mail. Vedr. varenr. 2446202 så fastholder vi at der ikke er tale om en kopi. Med venlig hilsen/Best Regards/Mit freundlichen GrüssenTina Hannibal BachKonsulentLAURITZ.COM - ODENSE(Foto: Lauritz.com)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen