Fattige børn strømmer til feriekolonier

Tusindvis af danske børn tager i sommerferien på feriekoloni. Mange af dem fordi deres forældre ikke har råd til en ferie

Især bondegårdsferie er populært hos børnene på feriekoloni (Foto: Sif Meincke)
Især bondegårdsferie er populært hos børnene på feriekoloni (Foto: Sif Meincke)

Mens tusindvis af børnefamilier de kommende måneder pakker kufferten og drager syd på mod varme himmelstrøg for at holde ferie, så må massevis af andre børn nøjes med at hinke hjemme på fortovet eller tage en tur i skoven.

Simpelthen fordi deres forældre ikke har råd til at betale en ferie.

Antallet af ferieløse familier er stigende, mærker man hos Red Barnet, hvor man i år har 50 procent flere ansøgere til organisationens syv sommerlejre i forhold til sidste år.

Det fortæller programkoordinator Marianne Christensen til Nyhedsbureauet Newspaq.

- Vi oplever, at mange fortsat søger, selvom ansøgningsfristen for længst er overskredet. Derfor har vi også rigtig mange på venteliste. Det er især lejrene for enlige forældre og deres børn, som der er efterspørgsel på, siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Sommerlejre er et godt alternativ
Og for de mange familier, der ikke har råd til selv at betale for en storby- eller charterferie, er sommerlejrene med til at sikre børnene et tilhørsforhold.

- De oplever noget positivt sammen med andre, der er i den samme økonomiske situation. Og når de vender tilbage i skolen efter sommerferien, kan de fortælle, at de rent faktisk har oplevet nogle ting. Det, at de har oplevet noget, som beriger dem på en eller anden måde og kan fortælle det videre, betyder meget for børnene, siger Marianne Christensen til Nyhedsbureauet Newspaq.

Ferie for alle
Hos Red Barnet har man både lejre for småbørn, kun for piger, kun for drenge og lejre for hele familien. Lejrene bliver finansieret af Feriefonden, Socialministeriet og private fonde. Denne sommer bliver 40 familier sendt af sted på betalt ferie, mens mere end 30 familier fortsat står på venteliste.

Også hos Københavns Lærerforenings Kolonier, som arrangerer sommerlejre for skolebørn i hovedstaden, mærker man stor interesse fra kommunens børn for at komme af sted på sommerlejr.

Også uden mor og far
Men det er ikke kun bondegårdsture, der trækker børnene. Flere af dem trænger nemlig til et frikvarter hjemmefra, fortæller forretningsfører Lars Fabricious.

- Det spiller en rolle, man er ude i et fællesskab med andre børn. Der er nogle børn, der har udtrykt, at de også gerne vil have lidt fri fra deres forældre. Mange børnefamilier i dag er små, og det betyder, at det savmær, man kan have med andre børn, ikke er til stede på samme måde under en ferie med sin far og mor, siger han til Newspaq.

I år har man fået tilmeldinger fra knap 4.500 børn, der gerne vil af sted på ferie. Det svarer til cirka 15 procent af Københavns skoleelever.

Fakta om fattigdom

Hvornår er man fattig? Det er der flere opfattelser af. Som udgangspunkt bruger man medianindkomsten. Det er det, den midterste dansker tjener, hvis alle i forhold til indtægt stilles op på linje.

EOCD, Økonomisk Råd og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sætter fattigdomsgrænsen til 50 pct. af medianindtægten. EU sætter den samme grænse ved 60 pct. Det giver naturligvis forskellige resultater.

Ekstra Bladet bruger AE-rådets seneste statistik fra 2006 som udgangspunkt, og vi holder os derfor til deres system med de 50 pct.

Beregningsmetoden betyder, at man i Danmark er fattig, hvis man som enlig har en indtægt efter skat og alle overførselsindkomster på knap 98.000 kr. For to personer er det 74.000 kr. for hver og 63.000 kr. til familier på tre.

Alle beløb er inklusive boligsikring, børnecheck, børnepenge m.m., som skal fratrækkes for at få den reelle fattigdomsindtægt.

Bruger man EU's beregningsmetode stiger antallet af fattige børn i Danmark fra 45.000 til 117.000.

450-timers reglen (tidl. 300) betyder, at gifte personer på kontanthjælp mister retten til kontanthjælp, hvis man har mindre end 450 timers arbejde på to år. Så betragtes man som hjemmegående. Er begge ægtefæller på kontanthjælp, bevarer den ene dog retten til kontanthjælp.

Kontanthjælpsloftet betyder, at der er en øvre grænse for kontanthjælp, boligstøtte og særlig støtte, når man har modtaget kontanthjælp i over seks måneder. Er den samlede ydelse over 8749 kr. for samboende og 11.625 for forsørgere, nedsættes boligstøtten med det overskydende beløb.

Starthjælp er en ydelse, der gives til tilflyttere uden for Norden og EU og til danskere, der har opholdt sig mere end syv af de forudgående otte år uden for et EU-land. Ydelsen er mellem 2500 og 5000 kr. lavere end kontanthjælp.

sz

0 kommentarer
Vis kommentarer