Krisen i Spanien kan udløse ny finanskrise

En krise der overgår alle andre i verdenshistorien er skrækscenariet

Den spanske økonomi er på randen af et sammenbrud. Det kan blive katastrofalt for resten af EU (Foto: Colourbox)
Den spanske økonomi er på randen af et sammenbrud. Det kan blive katastrofalt for resten af EU (Foto: Colourbox)

Et globalt finansielt stormvejr som kan få orkanen Katrina til at fremstå som et let sommerbrise.

Det er det absolutte skrækscenarium, når økonomerne i disse dage skæver til den spanske økonomi.

– I princippet kan den blive endnu værre end den krise, vi så i 2008. Her kunne staterne redde bankerne, men hvis staterne går bankerot, hvem skal så redde dem? Så kan det blive en afgrundsdyb krise, som verdensøkonomien aldrig tidligere har set, siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

Den spanske økonomi har atter ramt overskrifterne efter, at blandt andre den spanske finansminister, Carlos Ocana, meddelte, at det spanske erhvervsliv har mere end svært ved at skaffe udenlandsk kapital.

Med andre ord oplever Spanien lige nu en kold skulder fra diverse investorer, som ikke har lyst sætte deres penge på højkant i et gyngende usikkert rødgult korthus.

– Hvis de spanske banker ikke kan låne penge af udenlandske banker, er det et kæmpe problem, fordi de så ikke kan låne penge ud til forbrugerne, og det kan vælte hele den spanske økonomi, fortæller Jacob Graven og uddyber, at de spanske banker i særdeleshed har det svært, fordi Spanien har haft en boligboble, som har været langt større end f.eks. i Danmark.

Giftigt kollaps
Men hvorfor er et spansk kollaps så frygteligt for resten af verden og ikke mindst danskeren på fortovet?

– Det helt store problem ligger i, at flere lande allerede har lånt penge ud til Spanien. Det er specielt banker i Frankrig og Tyskland, og hvis de taber deres penge, så er bankerne i Frankrig og Tyskland også på afgrundens rand, og det vil ramme danske banker. Derfor er det så giftigt. Det vil ramme alle lande som boomerang, siger Jacob Graven.

Derfor er sandsynligheden også, at EU-landene med næsten alle midler vil undgå, at det spanske korthus vælter. I forvejen har landene lavet en rekordstor hjælpepakke for værdig trængende .

Tanken er, at pakken skulle fungere som et sikkerhedsnet, som skulle fjerne frygten hos investorerne og få dem til at investere i blandt andet Spanien. Men nu viser det sig altså, at der også her er flosser, fortæller Jacob Graven.

Trillebør med penge
– De sydeuropæiske lande er i gang med at lave spareplaner, men spørgsmålet er om befolkningen vil finde sig i dem. Hvad hvis nu den offentlige opinion bliver så stor, at regeringen falder, og der ikke længere er politisk vilje? Så vil opbakningen hos landene bag hjælpepakken også smuldre. Hvis alene Tyskland siger, at de ikke vil være med mere, så kan det hele ramle og i værste fald sende verdensøkonomien til tælling, siger Jacob Graven.

Og hvad sker der egentligt, hvis Danmark går konkurs? Jo, så får vi brug for rigtig mange penge, og det vil sende nationalbankdirektør Nils Bernstein på overarbejde ved pengetrykkeren - og så må de danske forbrugere formentlig indstille sig på at skulle have en trillebørspenge med, hvis de vil fylde en indkøbspose i Netto. Men...

– Det er vigtigt at understrege, at det er en risiko, som ikke er voldsom stor, men den er der altså, siger Jacob Graven.

0 kommentarer
Vis kommentarer