Pensionister kan tjene på nye skatteregler

Ældre kan score kassen på at fryse ejendomsgæld inde. Fra 2011 kan de trække renterne fra i skat og få flere penge mellem hænderne. Det går ud over arvingerne

Pensionister, der benytter muligheden for at indefryse deres kommunale ejendomsskatter skal fra 2011 betale en højere rente end i dag. Til gengæld kan de trække renterne fra i skat og kan derfor hive flere penge ud af banken. (Foto: Colourbox)
Pensionister, der benytter muligheden for at indefryse deres kommunale ejendomsskatter skal fra 2011 betale en højere rente end i dag. Til gengæld kan de trække renterne fra i skat og kan derfor hive flere penge ud af banken. (Foto: Colourbox)

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet, at pensionister, der benytter muligheden for at indefryse deres kommunale ejendomsskatter, fra 2011 skal betale en højere rente end i dag.

Umiddelbart et ordentlig gok i nøden til de tusinder af pensionister, som ved årsskiftet tilsammen havde ejendomsskatter for 6,4 milliarder kroner indefrosset som gæld til kommunen.

Men de nye regler betyder faktisk, at de pågældende pensionister får flere penge mellem hænderne i hverdagen, skriver Søndagsavisen.

Træk renter fra i skat
Det skyldes, at renterne fremover - i modsætning til i dag - kan trækkes fra i skat.

Det eneste minus er, at der bliver lidt mindre til eventuelle arvinger.

- Ulempen er, at ens friværdi bliver spist hurtigere op, fordi der løber flere renter på den indefrosne gæld. Til gengæld får man et rentefradrag, man ikke har haft før. Det betyder ikke bare, at man skal betale mindre i skat. Fradraget kan også betyde, at mange vil opleve, at de får et større beløb i pensionstillæg, siger Marianne Thørs, privatøkonomisk rådgiver i selskabet Formuepleje.

Hverken Finansministeriet eller Indenrigsministeriet vil sige, hvordan den nye, højere rente skal fastsættes.

Aftaleteksten omtaler blot en 'markedsrente', hvor man i dag kun betaler halvdelen af Nationalbankens diskonto. Aktuelt er den rente, der skal betales, på 0,5 procent.Kilder i Finansministeriet oplyser dog, at renten formentlig bliver gennemsnittet af den rente, som kommunerne selv betaler for at låne, aktuelt omkring 2,5 procent for en blanding af korte og lange lån.

Vil man som pensionist efterlade mest muligt, skal man altså se, om man kan få en lavere rente i markedet, siger Marianne Thørs:

- Så bør man overveje at droppe indefrysningen og i stedet låne pengene til at betale skatten i sit realkreditinstitut eller sin bank.

Risiko for rige pensionister
Kritikken af den nuværende ordning har også gået på, at velhavende pensionister har indefrosset ejendomsskatten til en lav rente - og i stedet sat et tilsvarende beløb i banken til en højere rente.

Den trafik vil ikke blive så ligetil fremover, siger en anden privatøkonomisk rådgiver, Rune W. Sørensen fra Uvildige.dk:

- Hvis renten på det indefrosne stiger til f.eks. 2,5 procent, så nytter det jo ikke at købe obligationer til 1,5 procent. Så skal man finde en investering, der slår indefrysningsrenten. Det vil typisk med de nye regler kræve en eller anden form for risiko.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen