Vi får ikke euro foreløbig

Danskerne skifter ikke kronerne ud med euro inden for de næste 10 år. Og vi bør heller ikke gøre det, mener et flertal af bankøkonomer

Hvis det står til en række danske bankøkonomer, skifter vi ikke kronen ud med euroen de næste ti år. (Foto: Colourbox)
Hvis det står til en række danske bankøkonomer, skifter vi ikke kronen ud med euroen de næste ti år. (Foto: Colourbox)

Danmark kommer ikke til at skifte kronerne ud med euro inden for de næste 10 år. Og vi bør heller ikke gøre det. Det mener et flertal af bankøkonomer i Ritzaus og RB-Børsens Økonomiske Panel.

64 procent - svarende til syv økonomer - er overbevist om, at Danmark ikke kommer med i euroen inden for de næste 10 år, mens 27 procent - tre økonomer - mener, at vi gør det.

Ikke med i euroen de næste ti år
Seks økonomer - 55 procent - mener, at Danmark heller ikke bør gå med i euroen inden for de kommende 10 år, mens fire økonomer - svarende til 36 procent - mener, at det bør vi. Én økonom har ikke taget stilling.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven siger, at der en overvejende risiko for, at det fælleseuropæiske samarbejde om euroen ikke eksisterer i sin nuværende form om 10 år.

- Der er en ikke ubetydelig risiko for, at et eller flere eurolande ikke er med i samarbejdet om 10 år. Euroens grundlag, Maastrichttraktaten, taler godt nok ikke om en exit, men det kan bestemt ikke udelukkes, siger han.

Krise i Grækenland
I lyset af Grækenlands kæmpe problemer med underskud og gæld langt ud over, hvad euroreglerne tillader, samt ikke mindst Spanien og Portugal, der bevæger sig i samme retning, knager det voldsomt i eurofugerne.

- Danskerne er forskrækkede over det, der sker i Grækenland. Med en vis ret kan de sige, at det ikke er særlig hensigtsmæssigt at gå med i en euroklub, der har så store indre spændinger, siger Jacob Graven.

Han tilføjer, at de økonomiske gevinster ved et fuldt euromedlemskab er uhyre små, og det skal kun være af politiske årsager, Danmark går med.

Synes du, vi skal skifte kronen ud med euroen? Skriv neden for i kommentarfeltet.

0 kommentarer
Vis kommentarer