Klimaet flytter danske sommerhuse

Det danske landskab ændrer sig hastigere end før, og det får konsekvenser for Danmarks kystnære sommerhuse

Danske sommerhuse, som ligger tæt på stranden, kan blive ofre for klimaforandringerne. (Foto: Mogens Flindt)
Danske sommerhuse, som ligger tæt på stranden, kan blive ofre for klimaforandringerne. (Foto: Mogens Flindt)

Klimaændringerne vil gøre det nødvendigt at rive danske sommerhuse ned eller flytte dem ind i landet. Det vurderer den øverste ekspertise på området, Kystdirektoratet, over for Politiken tirsdag.

- Nogle steder vil vi skulle stoppe for nybyggeri og reparationer. Enkelte steder må vi decideret opgive sommerhusområder som følge af den øgede kysterosion, siger Per Sørensen, direktoratets kysttekniske chef, til Politiken tirsdag.

Der har altid været erosion på de danske kyster, især i Nord- og Vestjylland. Men problemet forstærkes af det nye klimas kraftigere storme, højere vandstand og heftigere regnskyl. Og det vil eskalere i fremtiden.

Nedrivning frem for sikring
I England planlægger myndighederne at opgive hele små kystsamfund, fordi det samfundsøkonomisk ikke kan betale sig at sikre dem. I Danmark går erosionen noget langsommere, og husene ved havet er oftest mere værdifulde end i England. Men også her er klimatilpasningen i gang.

- Typisk opstår der blandt sommerhusejerne en erkendelse af, at udgiften til at redde sommerhusene ikke står mål med husenes værdi, siger Per Sørensen til Politiken tirsdag.

I den nordlige del af Lønstrup i Nordjylland har grundejerforeningen eksempelvis indført et tilbud til husejere, hvis huse er ved at styrte i havet: De kan i stedet bygge på et nyt areal omme bagved. Ved Nørre Lyngby i samme kommune er man i gang med en lignende praksis, skriver Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere