Adresse i nabokommune giver 330.000 kr

Børnepasning og kommuneskatten batter i boligvalget. I nabokommunerne Ballerup og Herlev er forskellen helt oppe på 330.000 kroner

Børnefamilier kan spare i hundredetusindvis af kroner ved at undersøge kommuneskat og priser på institutionspladser inden den nye adresse vælges. (Foto: Colourbox)
Børnefamilier kan spare i hundredetusindvis af kroner ved at undersøge kommuneskat og priser på institutionspladser inden den nye adresse vælges. (Foto: Colourbox)

Familier, der er på boligjagt, skal ikke bare se på, hvor meget hus, de får for pengene. Det er også vigtigt at kigge på omkostningerne i de kommuner, man overvejer at flytte til.

For eksempel vil der være en forskel på godt 330.000 kroner at købe bolig for, alt efter om familien vælger at købe hus i Ballerup eller nabokommunen Herlev. Det viser beregninger, som Nykredit har lavet for DR Nyheder på baggrund af kommunernes skatte- og grundskyldsatser samt daginstitutionspriser i 2009.

Værd at tage med
- De kommunale forskelle i skattesatser og daginstitutions-takster har rent faktisk en størrelsesorden, der påvirker boligkøberens økonomi. Det er en størrelsesorden, der er værd at tage med, siger Thomas Kyhl, der er chefanalytiker Nykredit, til DR Nyheder.

Beregningerne er lavet med udgangspunkt i en standardfamilie med to børn, der går i henholdsvis vuggestue og børnehave. Familien har en samlet indkomst på 850.000 kroner.

Herlev i top
I toppen af skalaen ligger Herlev Kommune. Her vil familien kunne lede efter et hus, der koster op til 2.718.215 kroner.

Vil familien derimod bo i nabokommunen Ballerup, har den kun råd til et hus til 2.387.809 kroner, viser beregningerne fra Nykredit. Det giver en forskel på godt 330.000 kroner.

En del af forskellen bliver udlignet af det lidt højere niveau på huspriser i Herlev, men standard-familien vil alligevel kunne få 11 kvadratmeter mere i Herlev end i Ballerup.

Dyrere børnehave
Forklaringen er, at Ballerup Kommune samlet set har højere priser end Herlev Kommune på især daginstitutioner. Men det er helt bevidst, siger byens borgmester.

- Vi har relativt få børn per pædagog, og det koster naturligvis noget. Men det er en kvalitet, vi har valgt i samarbejde med forældrene i forældrebestyrelserne, siger Ove E. Dalsgaard, der er borgmester i Ballerup, til DR Nyheder.

Uændret skattesats i 20 år
I Herlev mener borgmesteren, at det især er en effektiv administration, der gør Herlev billig at bo i. Det har betydet, at skattesatsen har været den samme i tyve år, forklarer han.

- Herlev er særdeles attraktiv for børnefamilier. De kommer ud og får en lavere skat og lavere pasningsudgifter, og så er de i stand til at købe en bolig, som de ikke kan i København, siger Kjeld Hansen, der i øvrigt også er Socialdemokrat, til DR Nyheder.

Nykredits chefanalytiker understreger, at beregningerne ikke forholder sig til den kvalitet, man får for pengene, altså om daginstitutionerne i de dyre kommuner er tilsvarende bedre end dem i de dyre kommuner.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere