Låneguide

kup! har med hjælp fra boligadvokat Henrik Høpner vurderet de tre lånetyper, der benyttes herhjemme. Lånene kan tilbagebetales efter forskellige afdragsmetoder, hvilket sammen med renten og løbetiden - 10, 20 eller 30 år - bestemmer din husleje. Og så kan du vælge at afdrage og ikke at afdrage.

Det snusfornuftige valg
Fastforrentede lån

Et fastforrentet obligationslån er det traditionelle huslån, hvor du har en fast rente i hele lånets løbetid. Lånet skal ikke fornys, medmindre du selv beder om det.

Fordele: Renten er fast i hele lånets løbetid, så du kan sove roligt om natten uden frygt for ubehagelige rentestigninger. Giver også mulighed for låneomlægning ved fald i husprisen. For det er sådan, at når renten stiger – hvilket ofte medfører prisfald på huse – så kan du kan omlægge dine lån og på den måde reducere restgælden, men til en højere rente.

Ulemper: Du betaler typisk en højere rente, end hvis du vælger flexlån. Så over en længere periode risikerer du smide en masse penge efter en ’sikkerhed’, som det senere viser sig, at du aldrig fik brug for.

Det billige lån
Flexlån (rentetilpasningslån)

Rentetilpasningslån giver dig normalt en lavere rente. Prisen er, at du kun kender din rente i et, tre eller ti år, så skal lånet fornys med risiko for en rentestigning.

Fordele: Lavere rente og dermed lavere husleje. Holder renten sig nede, kan din gevinst på et almindeligt huslån være et par tusinde kroner - om måneden!. Medmindre man er meget rig, så bruger den fornuftige flexlåner besparelsen på at afvikle dyrere gæld eller spare op.

Ulemper: Renten kan stige, og den mulighed for låneomlægning, som et fastforrentet obligationslån giver dig, har du ikke. Det giver risiko for en pludselige stigning i din husleje. Derfor skal du sikre dig, at du har luft i økonomien. Og med det menes der, at du i princippet kan betale for et fastforrentet lån og lidt til.

Det dårlige lån
Renteloft-lån eller rentefaldslån

Lån med navne som garantilån, Flexgaranti, Rentefaldslån og RenteDyk. Her er du sikker på, at renten ikke overstiger et fastsat niveau. Eller også ændrer renten sig kun, hvis den falder. På en tredje variant ændres lånet til et almindeligt fastforrentet lån, hvis renten bliver for høj. Fælles for lånene er, at du betaler for den ekstra sikkerhed i form af et rentetillæg og et forhøjet bidrag. Hvis du ikke får brug for forsikringen, er pengene spildte.

Fordele: Større sikkerhed i forbindelse med rentestigninger, men det er absolut ikke gratis.

Ulemper: Er alt for dyre. Så hold dig langt væk.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere