Gælds-smæk truer boligejerne

Teknisk insolvente: Mange villasælgere ser sig nødsagede til at sælge boligen for under den pris, de oprindeligt gav for den

En del boligejere er teknisk insolvente, fordi deres friværdi er negativ. Hvis de sætter boligen til salg nu, står de med en gæld efter salget. Hvis den gæld skal dækkes med et forbrugslån, bliver det meget dyrt. (Foto: Colourbox)
En del boligejere er teknisk insolvente, fordi deres friværdi er negativ. Hvis de sætter boligen til salg nu, står de med en gæld efter salget. Hvis den gæld skal dækkes med et forbrugslån, bliver det meget dyrt. (Foto: Colourbox)

Tæt på hver tiende villasælger i Danmark må sælge boligen under den pris, de oprindeligt gav for den. Det viser nye tal fra boligsitet Boliga.dk.

Boliga har kigget på de huse der lige nu er sat til salg for en lavere pris, end da de blev købt. Tallene dækker 80 procent af villaer på markedet, der er handlet efter 1992 og er udbudt hos en ejendomsmægler.

Værst ser det ud i København og Region Sjælland, hvor henholdsvis 12 procent af villa-sælgerne på markedet formentlig har udsigt til at tabe penge, når boligen bliver solgt.

Tallene viser også, at der er store regionale forskelle på, hvor mange der har sat salgsprisen under købsprisen.

I Region Syddanmark er fire procent af husene sat til salg for et beløb under den seneste salgspris, mens henholdsvis 5,7 og 7 procent af villaerne på markedet i Region Midt- og Nordjylland er i fare for at blive solgt med underskud.

Mange teknisk insolvente
Deler man boligsælgerne op efter, hvornår de har købt boligen, er billedet til gengæld ensartet. Hele 84 procent af villaerne med udbudspris under købsprisen er handlet efter 1. januar 2006, hvor priserne på markedet toppede, og det overrasker ikke boligøkonom Jens Lunde fra CBS.

- Vi har haft faldende boligpriser siden 2006. Jo længere tid der går med dette boligprisfald, jo flere boliger vil blive sat til salg til en lavere pris, end de er købt for, siger Jens Lunde til Boliga.dk.

Han peger ligeledes på, at udbuddet af boliger falder i øjeblikket som en konsekvens af den store forskel på priserne i 2006 og nu.

- Det, der er spændende her, er dem, der ikke sætter boligen til salg. Mange af disse vil være teknisk insolvente, hvis friværdi altså er negativ. Hvis de sætter boligen til salg nu, står de med en gæld efter salget, hvor de skal dække underskuddet med et forbrugslån. Det bliver let en ret dyr finansiering, og det er derfor, man ser, at antallet af boliger til salg falder, siger han.

Boligmarked stadig hårdt ramt
De seneste tal fra Realkreditrådet viste tegn på en stigning i boligpriserne. Men Jens Lunde tror ikke på, at det signalerer en vending på det hårdt ramte boligmarked.

- Huspriserne faldt faktisk i pris i gennemsnit. Jeg er bange for, at stigningerne i priserne i Københavns-området og for ejerlejligheder var en enlig svale, fordi det var gået så dårligt i kvartalerne forud. Det var et midlertidigt brud i en faldende tendens, siger Jens Lunde

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere