Scor 120.000 kroner på topmødet

Lej din bolig ud under klimatopmødet og få råd til en fed vinterferie eller rundhåndede julegaver. De heldigste kan tjene 12.000 kroner - i døgnet

Grethe henne Kishore bor tæt på Øresund metrostation og tilbyder at nusse for gæsterne med morgenmad og rengøring. Det kommer til at koste dem 2000 kroner pr. næse pr. nat. (Foto: Henning Hjorth)
Grethe henne Kishore bor tæt på Øresund metrostation og tilbyder at nusse for gæsterne med morgenmad og rengøring. Det kommer til at koste dem 2000 kroner pr. næse pr. nat. (Foto: Henning Hjorth)

Råder du over en lejlighed, et værelse eller bare en sofa, kan du komme sovende til en lun ekstraindtægt. Private kan nemlig kvit og frit leje deres bolig ud til de mange diplomater, embedsmænd, ngo’er, pressefolk og demonstranter, der har planer om at gæste København under klimatopmødet fra den 7. til den 18. december.

Udlejningen foregår via den officielle hjemmeside klimatopmødet – kaldet COP15 – på www.housing.cop15.dk. Her har over 100 danskere allerede slået et lejermål op.

Udlejerne regner med at få alt fra 0 til 4000 kroner ind pr. person pr. nat. I snit er der udsigt til at få 1500 til 2000 kroner i foret i døgnet, mens den udenlandske gæst hviler ud efter en lang dag med konference, seminar eller workshop.

Nok til at få råd til rundhåndede julegaver eller en dejlig skiferie.

Vil tjene 120.000 kroner
Christina Maae udlejer sin bolig på Ben Websters Vej i Sluseholmen til tre personer og kræver 4000 kroner pr. næse i døgnet. Lykkes det at leje hele molevitten ud i de 10 dage, topmødet varer, får hun en ekstra indtægt på hele 120.000 kroner.

– Ja, det er altså prisen, og beløbet er inden for rammerne. Lejligheden er stor, ny og lækkert indrettet og ligger kun fem minutters kørsel fra Bella Centret, siger Christina Maae.

Mens klimatopmødet står på, vil hun sammen med mand og baby rykke helt ud af lejligheden og eventuelt slå sig ned hos familien i Jylland. Men hun overvejer også at tage en ferierejse til udlandet.

– Hvad skal du bruge alle de penge til?

– Jeg er på barsel får kun barselsdagpenge, så vi har hårdt brug for pengene. Faktisk er vi allerede nu i minus, siger hun.

Morgenmad og vask
Grethe Henne Kishore har planer om at udleje et værelse på plads til to gæster i sin lejlighed i Helgoland Strandpark på Øresundsvej til 2000 kroner pr. person pr. nat, mens hun selv bliver boende.

– Jeg håber ikke, at du skriver, at det er for pebret? Det er jo, hvad de fleste tager. Med i prisen får de morgenmad, rengøring og opvask, ligesom de kan bruge min stue som konferencerum, fortæller Grethe Henne Kishore, der som førtidspensionist ikke har for meget at rutte med og godt kan bruge indtægten.

Rykker ud af soveværelset
Ingen af de to kvinder har fået lejet ud endnu. Det har derimod Marie Blanner. Hun satte oprindeligt sin stue i lejligheden i Ålandsgade på Amager til leje for én person for 250 kroner pr. nat. Men nu vil hun i stedet selv ligge på en madras i stuen og lade en studerende og en professor fra Miami i USA overtage sit soveværelse.

– Jeg har givet dem lidt rabat, så de i alt slipper med 400 kroner pr. nat. Mere kan man ikke være bekendt. De mennesker, som vælger at bo privat, skal jo oftest selv betale for det – i modsætning til diplomaterne, som bor på hotel, siger Marie Blanner, der som nyuddannet vil bruge indtægten som feriepenge.

Tænk på de fattige
Chefkonsulent Sven Gad fra Udenrigsministeriet er pt. fungerende chef for sekretariatet for klimakonferencen COP15.

Han oplyser, at der ingen mål er for antallet af senge i udlejningsbasen. Der er heller ingen øvre grænser er for, hvor meget danskere må kræve i leje under topmødet. Men er man alt for grådig, kan det være svært at få lejet ud.

– Markeds-mekanismerne vil regulere det. Men jeg vil da gerne opfordre til, at udlejerne tænker på, at værelserne også skal være til at komme i nærheden for NGO’er fra tredjeverdenslande, som ikke har så mange penge, siger han.

Ti gode råd til udlejere:

1. Alle kan åbne hjemmet under topmødet. Det sker ved at slå boligen eller værelset op på da.housing.cop15.dk/. Det er gratis.

2. Du behøver ikke at stille andet til rådighed end én eller flere sengepladser.

3. Tal alle forhold igennem med lejeren – i god tid – for at undgå misforståelser. Det bør aftales på forhånd, om udlejeren tilbyder: Sengelinned og håndklæder, morgenmad, adgang til internet, adgang til bad, køkken og vaskemaskine.

4. Lav en skriftlig kontrakt. Du kan også søge rådgivning hos en advokat, en revisor eller hos Sammenslutningen af Private Udlejere.

5. Du bestemmer selv, hvor meget du vil tage i leje. Men du skal holde dig inden for lovens grænser. Boligreguleringsloven opererer med en øvre grænse. Er du idealist, kan du også stille et værelse eller en sofa gratis til rådighed.

6. Husk, at lejeindtægten er skattepligtig.

7. Hvis lejeren gør skade på din ejendom, skal han/hun betale erstatning med det samme eller ordne det mellem de respektive forsikringsselskaber.

8. Du kan kræve, at lejeren betaler depositum eller hele beløbet på forhånd. Ofte vil det dog være nemmere, at lejeren betaler kontant ved ankomst, da der kan opstå problemer med betalinger, checks og bankgarantier og andre transaktioner internationalt.

9. Det er en tillidssag, om du vil udveksle bankoplysninger med din lejer. Lad under alle omstændigheder være med at gøre det tidligt i forløbet.

10. COP15 og Udenrigsministeriet har ikke ansvar for lejeaftaler, materiel skade og økonomiske transaktioner. Ministeriet vil dog skride ind, hvis danske udlejere forsøger at snyde gæsterne.

Kilde: Udenrigsministeriet og COP15 Housing

Lejeindtægterne er skattepligtige

Viceskattedirektør Helle Gudmann fra Skat København minder om, at lejeindtægterne under topmødet er skattepligtige.

– Vælger du at flytte helt ud af huset eller lejligheden, er der tale om erhvervsmæssig udlejning, og så skal du selvfølgelig betale skat af indtægten og sende et regnskab ind. Du kan trække dokumenterede driftsudgifter fra, men disse udgifter vil for de fleste være meget begrænsede, fortæller hun.

– Vælger du derimod kun at leje værelse ud og selv blive boende, er der tale om deludlejning. Her skal du ikke betale skat af hele lejeindtægten, da du har ret til nogle fradrag. Det mest smarte er at bruge et bundfradrag, forklarer Helle Gudmann.

Bundfradraget kan enten afhænge af ejerboligens ejendomsværdi eller af lejerboligens husleje. Hvis du vælger den metode, bliver du fri for at holde regnskab med udgifterne.

Se mere i pjecen Udlejning af bolig fra Skat. Du kan finde yderligere information hos Skat på telefon 72 22 18 18 eller via skat.dk/kontakt. Du kan også kontakte din kommune.

Fakta om topmødet

Klimatopmødet hedder officielt COP15 og holdes fra 7. til 18. december 2009 i Bella Center i København.

Der kommer 12.000-15.000 officielt FN-akkrediterede deltagere til København. Ministre og embedsmænd fra 192 lande kommer til at bo på hoteller i København og Sydsverige. Her er der plads til 11.000 gæster.

Derudover kommer der masser af andre deltagere fra hele verden – f.eks. journalister, erhvervsfolk og repræsentanter fra organisationer. Det er denne gruppe, som den private udlejning er tiltænkt.

1 af 3 Marie Blanner rykker ud af sit soveværelse og overlader det til to universitetsfolk fra USA. De kommer til at betale 200 kroner hver pr. nat. (Foto: Jan Unger)
2 af 3 Christina Maae regner med at kunne udleje familiens luksuslejlighed i Sluseholmen til 4000 kroner pr. snude pr. nat. (Foto: Benjamin Kürstein)
3 af 3 Grethe henne Kishore bor tæt på Øresund metrostation og tilbyder at nusse for gæsterne med morgenmad og rengøring. Det kommer til at koste dem 2000 kroner pr. næse pr. nat. (Foto: Henning Hjorth)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere