Vi bruger (lidt) mere på julen i år

Dansk Erhverv forventer en lidt større julehandel i år: 8,5 milliarder kroner mod 8,3 milliarder sidste år

Sidste år brugte hver dansker 1500 kroner på julen, i år bliver det - trods krisetiderne - lidt mere. (Foto: Polfoto/Astrid Dalum)
Sidste år brugte hver dansker 1500 kroner på julen, i år bliver det - trods krisetiderne - lidt mere. (Foto: Polfoto/Astrid Dalum)

Danskerne gør klar til at bruge lidt mere på julen i år end sidste år. Det vurderer organisationen Dansk Erhverv i en ny prognose.

Ifølge Dansk Erhverv vil julehandlen nå op på 8,5 milliarder kroner mod 8,3 milliarder kroner sidste år. Dermed vil der være tale om en beskeden real fremgang på blot 0,1 procent.

Se også: Sådan køber du julegaverne på nettet

Ro og optimisme efter krise
- Danskerne har økonomisk overskud til julehandlen, og de kommende skattelettelser i 2013 forstærker blot effekten. Det bliver en pæn handelsjul i år, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

- Første halvår har været en periode, hvor svage økonomiske nøgletal og faldende boligpriser har præget danskernes købelyst. Hen over sensommeren og ind i efteråret er det dog, som om der er kommet ro og en smule optimisme i vigtige nøgletal, der har stor betydning for danskernes forbrug, siger Henrik Hyltoft.

Selv om der er udsigt til en pæn julehandel, er forbrugernes forventninger dog stadig negative og ledigheden måske på vej op, påpeger Henrik Hyltoft.

Læs også:

Se også: Lønmodtagerjul koster samfundet milliarder

Bedre end frygtet
Blandt detailvirksomhederne i Dansk Erhverv forventer lige så mange butikker da også et lavere julesalg som et højere.

- Butikkerne har haft nogle hårde år, og det præger troen på fremtiden og dermed også forventningen til årets julehandel negativt, siger Henrik Hyltoft.

- Men sidste års overraskende høje julehandel viste, at danskerne er villige til at løsne op for opsparingen omkring jul, og det forventer vi altså også vil være tilfældet i 2012, tilføjer han.

Det høje niveau for julehandel sidste år holder forventningen til væksten i år nede.

Læs også:

Se også: Mangler frivillige til julehjælp

1500 kroner pr snude
Forventningen i år blandt butikkerne er dog højere end sidste år, hvor en markant overvægt af virksomheder ventede et fald i julesalget.

E-handel ventes i år at udgøre knap 450 millioner kroner af julehandlen, svarende til ca. fem procent. Renset for mad og andre dagligvarer vil e-handlens andel nå op på cirka syv procent.

Julehandlen i 2011 på 8,3 milliarder kroner kan omregnes til 1500 kroner per indbygger.

Det fordelte sig med cirka 365 kroner brugt på tøj og lignende, cirka 445 kroner på fødevarer og andre dagligvarer samt knap 700 kroner på andre forbrugsvarer.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen