Østre Landsret-dom: Kun 1 afgift pr. ulovlig parkering

Man kan ikke få flere parkerings-afgift for at holde ulovligt samme sted, har retten netop afgjort

Har du parkeret ulovligt, kan du kun få en p-bøde, har Østre Landsret netop afgjort. (Foto: Polfoto/Lars Krabbe)
Har du parkeret ulovligt, kan du kun få en p-bøde, har Østre Landsret netop afgjort. (Foto: Polfoto/Lars Krabbe)

Det er af helt principiel betydning, når Østre Landsret netop har afgjort en spektakulær sag om en bilejer og hendes p-afgifter. Bilejeren havde nemlig fået flere p-afgifter, mens hendes bil holdt parkeret samme sted.

Sagen nåede helt til retten, fordi bilejeren nægtede at betale. Hun mente ikke, at det var retfærdigt, at hun kunne finde sin bil, der holdt ulovligt parkeret - med op til flere p-afgifer for samme forseelse.

Den opfattelse var Østre Landsret enig i.

Læs også: Her er Københavns værste p-synder

Kommunen kan ikke lave egne regler
Det var Københavns Kommune, Center for Parkering, der pålagde bilisten, hvis bil var ulovligt parkeret på et fortov i mere end 24 timer, to parkeringsafgifter. Ifølge kommunens eget regelsæt må p-vagterne pålægge helt op til fire afgifter for den samme parkeringforseelse. Men retten underkendte kommunens regler med følgende udtalelse:

'Opkrævning af yderligere parkeringsafgifter i en situation, hvor der som i nær­værende sag er tale om fortsættelse af en ulovlig parkering, for hvilken der al­lerede er opkrævet én af­gift, må forudsætte, at der er klar lovhjemmel herfor, jf. herved princippet i straffelovens § 1 samt artikel 7, stk. 1, i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Færdselslovens § 121 ses ikke at indeholde en sådan hjemmel, ligesom der heller ikke ses at være det for­nødne hjemmels­mæssige grundlag for at overlade det til de opkrævende myndigheder at fast­sætte retningslinjer for, hvorvidt der kan opkræves flere afgifter for samme parkering og i givet fald med hvilket interval.'

På denne baggrund findes der efter de gældende regler alene at være hjemmel til at op­kræve én afgift i anledning af samme parkeringsforseelse.

Ulovlig parkering for evigt = 510 kroner
Bilisten var enig i, at bilen holdt ulovligt parkeret, men ville kun betale den først pålagte afgift. Hun henviste til, at der var tale om den samme parkeringsforseelse.

Sagen drejede sig således om, hvorvidt bilisten var forpligtet til også at betale den anden afgift. Landsretten gav bilisten medhold i, at hun kun skulle betale én parkeringsafgift.

Læs hele afgørelsen her

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen