Overvågede syg kvinde: Kunne ride, men ikke arbejde

Anonym tipper satte overvågning af syg kvinde i gang. Topdanmark-medarbejdere, der stod bag og beordrede overvågning af 42-årig kvinde, forklarer sig nu i retten

Kamilla Skjernov kunne ifølge et anonymt tip både sadle og ride sin hest, samtidig med at hun krævede millioner i erstatning fra Topdanmark efter en ulykke. Det fik Topdanmark til at iværksætte en videoovervågning af den 42-årige kvinde. (
Kamilla Skjernov kunne ifølge et anonymt tip både sadle og ride sin hest, samtidig med at hun krævede millioner i erstatning fra Topdanmark efter en ulykke. Det fik Topdanmark til at iværksætte en videoovervågning af den 42-årige kvinde. (

Retten i Helsingør (ekstrabladet.dk): Det var blandt andet et anonymt tip, der fik forsikringsselskabet Topdanmark til at iværksætte den overvågning af en 42-årige kvinde, som politiet mener var ulovlig.

Det har en ledende medarbejder i Topdanmark netop forklaret i Retten i Helsingør.

- Jeg kan ikke gengive ordret, hvad der bliver sagt, men det traume, som Kamilla Skjernov er udsat for, og de efterfølgende begrænsninger i hendes virke, kunne den anonyme person sige ikke kunne passe med de aktiviteter, Kamilla Skjernov i det daglige gør. Det fik os til at iværksætte en observation, lød det blandt andet fra den højtplacerede medarbejder i forsikringsselskabet.

Anklageren er i færd med at afhøre de i alt seks ansatte i Topdanmark, der er tiltalt for ulovligt at have overvåget Kamilla Skjernov, der i 2006 var ude for en alvorlig rideulykke, som invaliderede hende og gjorde hendes uarbejdsdygtig.

Trods det nægter Top Danmark nu på sjette år at udbetale en erstatning til hende svarende til i omegnen af fire millioner kroner, fordi de ikke mener, hun er så syg, som hun påstår. Noget, som forsikringsgiganten i 2009 forsøgte at slå fast ved at overvåge den tidligere biolog og IT-medarbejder fra Græsted.

Se også: Topdanmark i retten for videoovervågning

Ifølge politiet er overvågningen stik imod loven sket på en privat ejendom.

Nedsatte specialgruppe
Den ansatte hos Topdanmark, der er beskyttet af navneforbud, fortæller også, at Topdanmark i 2009 nedsatte en taskforce, der skulle tage stilling til den eventuelle 'observation' af Kamilla Skjernov.

Ledende medarbejdere mente nemlig ikke, at Kamilla Skjernovs oplysninger om sin tilstand efter ulykken kunne passe:

- Vi kan ikke få de oplysninger om Skjernov til at passe overens med de erfaringer, vi har med det traume, hun har været udsat for. Vi kan heller ikke få de oplysninger, vi beder hende om, siger den tiltalte, som var med til at træffe beslutningen om, at Kamilla Skjernov skulle overvåges, sagde den højtplacerede Topdanmark-medarbejder.

Det var ifølge ham det anonyme tip, der igangsatte overvågningen. Den skete blandt andet på et stutteri, som politiet ikke mener hører under et frit tilgængeligt sted, og hvor Kamilla Skjernov ifølge politiet derfor ikke måtte fotograferes eller filmes.

Det er Topdanmark uenig i. Forsikringsselskabet omtaler stedet, hvor overvågningen fandt sted, en rideskole.

Se også: Seks ansatte i Topdanmark bag overvågning af syg kvinde

Kunne både ride og sadle
Topdanmark mente altså ikke, at Kamilla Skjernovs men efter rideulykken kunne være så alvorlige, som hun og blandt andet lægeerklæringer sagde, når hun angiveligt både kunne ride og sadle en hest.

- Der gik lang tid fra selve ulykken i 2006 til hun sygemeldte sig. Det skete først i 2007, fortalte Topdanmark-manden i retten.

Topdanmarks forsvarsadvokat har desuden netop fortalt, at Kamilla Skjernov i 2007 deltog i en ridekonkurrence. Der var angiveligt tale om terrænridning på islandske heste i svær klasse.

- Det kræver en hvis fysik. Det understøttede os i, at der var noget, der ikke stemte, lød det også fra ledende Top Danmark-medarbejder.

De seks tiltalte nægter sig alle skyldige i tiltalen om ulovlig overvågning og kræver frifindelse.

Principiel sag
Retssagen er den første af sin art i Danmark. Den er principiel, fordi den afgør, hvor langt et forsikringsselskab må gå i sager om overvågning af kunder, når det ikke vil anerkende erstatningskrav.

Der er afhøringer i sagen i dag, og mandag er der procedure. Der forventes dom i sagen den 30. april.

Indtil videre har tre af de tre ledende medarbejdere i Topdanmark, der er blandt de i alt seks tiltalte, afgivet deres forklaringer til anklageren.

'Forsikringsdetektiver'
Nu er turen kommet til en af de 'forsikringsdetektiver', som dommer Ulla Ingerslev blandt andet kaldte medarbejderne ved sagens begyndelse her til morgen.

Efter ulykken er Kamilla Skjernov blevet tilkendt erstatning af Arbejdsskadestyrelsen og har fået førtidspension.

Top Danmark har sagen igennem fastholdt, at de ikke har overtrådt loven med deres overvågning.

Kendes Topdanmark skyldig, risikerer det en bøde på 30.000, og de seks tiltalte står hver især til en bødestraf på 1000-1500 kroner.

ekstrabladet.dk følger retssagen...

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere