Prisen stiger på brusebade og varm mad

Almindelige familier i Danmark skal forberede sig på højere priser på dagligdagsting, viser beregninger

Det bliver mærkbart dyrere for danskerne at foretage sig helt almindelige ting såsom at tage brusebade og spise varm aftensmad.

Om fem år skal en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn hver måned finde mellem 3000 og 4000 kroner ekstra efter skat, hvis altså ikke de lægger deres daglige vaner om, skriver TV2.dk.

Det viser beregninger, som Danske Bank har foretaget.

- Vi er sikre på, at prisen på fødevarer, elektricitet og olie kun kender én retning. Tendensen er ikke til at komme uden om, siger chefstrateg i Danske Bank Anders Nellemose.

Han peger på, at det er en kombination af knappe ressourcer inden for energi samt en forventning om, at politikerne vil lægge højere afgifter på både energi og fødevarer - især på de usunde fødevarer.

Det er derfor helt centrale dele af danskernes liv, der bliver ramt af højere priser. For eksempel bliver det dyrere at have flere biler eller biler med store motorer.

Det bliver også dyrere at have flere fladskærme og computere, at varme maden op, at tage lange brusebade og at hygge sig med varme i gulvet på badeværelset.

- Det kan blive meget dyrt at være dansker, hvis ikke man allerede nu begynder at kigge sin økonomi og sine vaner igennem: Behøver aftensmaden være varm hver dag, skal hvert familiemedlem have computer og fladskærm, er det nødvendigt at tage bilen hver gang, du skal ud ad huset?, spørger Anders Nellemose og uddyber:

- Hvis alle disse beslutninger i dag er overladt til tilfældigheder og vaner, så bliver det meget dyrt at være dansker, når morgendagen kommer.

Beregningerne som Danske Bank har foretaget for TV2.dk er lavet på baggrund af analyser fra Den Internationale Valutafond IMF og Det Internationale Energiagentur.

Hos Nordea peger senioranalytiker Troels Theill Eriksen på, at de højere omkostninger allerede er begyndt at slå igennem i danskernes privatøkonomi.

- En almindelig familie, der har oliefyr og bil får ekstra udgifter på 10.000 kroner allerede i år. Sidste år lød de ekstra udgifter på 5.000 kroner, siger Troels Theill Eriksen og peger også på de knappe energiressourcer og de højere afgifter som årsagen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere