Det bliver dyrere at købe ind

Forbrugerpriserne steg med 1 procent i oktober, og inflationen ser ud til at have nået bunden. Danskerne kan regne med reallønsfremgang

Der er udsigt til lidt flere penge mellem hænderne efter årsskiftet. (Foto: Colourbox)
Der er udsigt til lidt flere penge mellem hænderne efter årsskiftet. (Foto: Colourbox)

Det ser ud til, at det bliver lidt dyrere at købe ind for forbrugerne. Priserne steg med 1,0 procent i oktober sammenlignet med samme måned året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det ser økonomerne som et tegn på, at inflationen måske har nået sit foreløbige lavpunkt og nu vil stige igen. Sydbanks chefanalytiker, Christian Hilligsøe Heinig, forventer at inflationen vil stige yderligere i de kommende måneder.

En forsinket effekt
Renset for priserne på energi og fødevarer ligger inflationen på 2,1 procent. Det er et fald siden toppen i september sidste år, men stadig pænt over niveauer i Euroområdet og USA, påpeger han.

- Denne udvikling kan først og fremmest henføres til forsinkede effekter fra overophedningen af dansk økonomi fra før krisen ramte os som en hammer, siger Christian Hilligsøe Heinig i en skriftlig kommentar.

Mere til forbrug i 2010
Trods udsigten til højere priser på forbrugsvarer og lavere lønstigninger, kan danskerne dog stadig dog stadig glæde sig over at få flere penge mellem hænderne i 2010.

- Vi venter en lønvækst på mellem 2,5 og 3 procent til næste år. Selv om der på ingen måder vil blive tale om en prangende reallønsfremgang, så vil det være nok til at sikre en fremgang i danskernes købekraft, siger Christian Hilligsøe Heinig.

For 2010 venter Sydbank et højere inflationspres end i år. Forventningen er en inflation i underkanten af to procent mod cirka 1,4 procent i 2009.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere