Kun fire bankdirektører fyret på 10 år

Trods flere sager om elendig ledelse i bankerne er det meget få bankdirektører, der bliver fyret. Direktørerne er for magtfulde, mener eksperter

De danske bankdirektører sidder sikkert i sadlen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Siden 2000 har de 57 største banker blot fyret fire direktører, viser en ny gennemgang af bankernes ledelse.

Begrænsninger på ejernes indflydelse gør mange bankdirektører alt for magtfulde, og det skaber problemer for bankerne, påpeger eksperter.

- Hvis der ikke er risiko for, at man får sparket, kan det skabe uheldige effekter, såsom at direktørerne ikke passer deres arbejde ordentligt. De går hen og bliver små konger, og en succes kan stige dem til hovedet. Spørgsmålet er, om det ikke er det, vi har set i en række banker, siger lektor Ken L. Bechmann fra Handelshøjskolen i København (CBS) til Jyllands-Posten.

Siden april 2000 er der blot kommet 36 nye medlemmer i direktionerne i 57 af landets største banker, viser en gennemgang af de børsnoterede og største lokalbankers regnskaber, foretaget af BJ Consult.

29 af bankdirektørerne forlod posten ved pensionsalderen, mens tre er afgået ved døden.

Der er altså blot tale om fire fyringer i tre banker i en periode, der strækker sig over knap 10 år.

Problemet er lige så udpræget i bestyrelserne. Der har blot været omkring 35 udskiftninger af formændene i perioden.

Akkurat som med direktørerne går bestyrelsesformændene først af, når de nærmer sig bankens aldersgrænse. Problemet er, at mange banker har begrænsninger på ejernes indflydelse i form af ejer- og stemmeretsbegrænsninger. Det kan for eksempel være, at der er en øvre grænse for, hvor mange stemmer en storaktionær kan opnå på generalforsamlingen. Det betyder ofte, at ejerne ikke har nok magt til at vælte en dårlig ledelse, skriver avisen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere