Ny lov giver dig smæk på elregningen

El-kunderne kan komme til at betale milliarder for en ny lov, der fjerner loftet over prisen på det danske el-marked. Elselskaberne scorer gevinsten

Av - en ny lov fjerner loftet over danskernes elregning, så Dong  og de andre elselskaber kan tjene kassen. (Foto: Colourbox)
Av - en ny lov fjerner loftet over danskernes elregning, så Dong og de andre elselskaber kan tjene kassen. (Foto: Colourbox)

Et nyt forslag fra energiminister Connie Hedegaard kan komme til at koste forbrugerne milliarder.

Oprindeligt var lovforslaget L3 tænkt som en beskyttelse af forbrugeren, men nu har energiminister Connie Hedegaard (K) fremsat et ændringsforslag, der betyder, at distributører af el med Dong i spidsen fremover får nemmere ved at hæve prisen på el og dermed sende ekstra milliardregninger til forbrugerne.

Erhvervslivet frygter, at det kan sende prisen på distribution af el i vejret med 30 procent, skriver Information.

Atrraktivt på forbrugernes beskostning
Lovforslaget fjerner loftet på de danske elpriser, og gør dermed distribution af el i Danmark til en langt mere givtig forretning. I modsætning til i dag, hvor loven fastsætter en klar grænse for, hvad et selskab kan tjene på at eje et distributionsnet.

Professor og ekspert i energiplanlægning på Aalborg Universitet, Frede Hvelplund, mener derfor, at ministerens ændringsforslag skal ses som et forsøg fra statens side på at gøre det statsejede Dong klar til et salg på forbrugernes bekostning.

Det er 'særligt problematisk'
Økonom i Forbrugerrådet, Martin Salomon, kalder ændringsforslaget for bekymrende, fordi det på alle de centrale punkter understøtter industriinteresserne i energisektoren - på bekostning af forbrugerne.

- Forhandlingerne om at ændre på loven er sket uden om forbrugerorganisationerne og tydeligvis kun med energibranchens egne selskaber. Det kommer til at koste forbrugerne dyrt. Og det virker helt uforklarligt, at disse ændringer til et ellers udmærket lovoplæg kommer uden at forbrugerne er blevet hørt, siger Martin Salamon.

I Dong hæfter man sig omvendt ved, at selskabet nu får incitament til at effektivisere - i modsætning til tidligere, hvor gevinster over prisloftet skulle modregnes ved at sænke tariffen næste år.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen