Banker sælger ubrugelige rejseforsikringer

Du skal tænke dig godt om, inden du lader din rejse forsikre via bankernes internationale kreditkort

Det er om at sætte sig grundigt ind i forsikringsbestemmelserne, hvis du skal have en rejseforsikring gennem banken. (Foto: Henning Hjort)
Det er om at sætte sig grundigt ind i forsikringsbestemmelserne, hvis du skal have en rejseforsikring gennem banken. (Foto: Henning Hjort)

Netop nu, hvor hjemtransporten er fjernet fra det gule sygesikringskorts dækning, har bankerne ellers øjnet en guldrandet forretning. De lokker med rejseforsikringer på Mastercard, American Express og andre internationale kreditkort. Men dækningen er fuld af fælder, som de undlader at fortælle om.

Slørede aftaler
Pengeguiden Mybanker.dk har gennemgået forsikringsbetingelserne på 44 internationale kreditkort hos de største banker. 35 af kortene indeholder en rejseforsikring; men i 24 tilfælde er der indlagt fælder, der kan komme til at koste den rejsende flere hundrede tusinde kroner.

Hvis man kommer til skade under 'farlig sport' eller såkaldte 'risikobetingede aktiviteter' og skal hjem i utide, kan man nemlig ikke bruge sin forsikring til noget som helst. Og ikke engang bankerne selv kan definere, hvad 'farlig' og 'risikobetinget' betyder.

Skjuler undtagelser
- De bruger ordet 'for eksempel' i deres forsikringsbestemmelser, og det vil sige, at listen over farlig sport ikke er udtømmende.

Du ved med andre ord ikke, om det, du skal til at foretage dig, er en farlig sport eller en risikobetinget aktivitet, og om den dermed er undtaget i forsikringen, siger Morten Westergaard, der er kontorchef hos Mybanker.dk.

- Hvis man overhovedet kan drømme om at stå på vandski, springe elastikspring, udforske en grotte eller stå off-piste på ski, så skal man være klar over, at man ikke har dækning på de her kort. Og det er ikke fedt at opdage efter skaden er sket, at man ikke er dækket på grund af nogle forsikringsbetingelser, almindelige mennesker ikke kan forstå, hvor fedt er det, at du først ikke er klar over, om du er dækket, og bagefter skal til at tage en kamp om, hvorvidt du egentlig VAR dækket, fordi der er nogle, der ikke kan skrive deres forsikringsbetingelser, så almindelige mennesker kan forstå det, siger han.

Og ingen skal regne med, at bankerne fortæller sandheden, advarer Morten Westergaard.

- Jeg har i hvert fald ikke noget sted i bankernes informationsmateriale set, at man skal være opmærksom på det her. De undlader at fortælle om begrænsningerne, så der er mange, der kan komme i klemme, advarer han.

Det 'glemmer' bankerne at fortælle
Nogle kalder det 'farlig sport', andre 'risikobetingede aktiviteter', men betydningen er den samme. Der er tale om de undtagelser, som bankerne 'glemmer' at oplyse, når de sælger kreditkort med rejseforsikringer.

Her kan du se et udpluk af de ting, du skal holde dig fra, hvis du vil hjem på kreditkortets regning i tilfælde af skade:

Ski uden for pisterne, bobslædekørsel, fridykning eller dykning med flasker, jagtrejser, storvildtjagt, go-karts, klatring eller rapelling på mur, bjergklatring, bjergbestigning, rafting, elastikspring, fægtning, faldskærmsudspring, hanggliding, paragliding, kitesurfing, skatesurfing, parasailing, polo, rugby, skiflyvning, svæveflyvning, jetski, motorløb, udforskning af grotter og huler, amerikansk fodbold.

Danske Bank: - Det er et cirkus for kunderne
- Jeg enig i, at det ikke er optimalt for vores kunder, at vi har de undtagelser. Det er et cirkus for dem at finde ud af, hvornår de er dækket, og hvornår de ikke er. Og særligt nu, hvor alle tager på skiferie og brækker benene. Men det er noget, vi arbejder på at løse, siger pressechef Jonas Torp fra Danske Bank.

Vi dækker
En af de få banker, som ikke har en masse undtagelser, er Arbejdernes Landsbank.

- Vi har valgt, at vores kunder skal være dækket fuldstændig, som hvis de stadig havde været dækket af det gule sygesikringsbevis. De kan foretage sig alle de ting, som danskerne normalt gør på en ferie uden at bekymre sig om, hvorvidt de nu er forsikret eller ej, forklarer juridisk direktør Kjeld Gosvig-Jensen fra Arbejdernes Landsbank.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen