Identitetstyveri: Sådan redder du stumperne

Hvis du har været udsat for identitetstyveri, er det vigtigt at reagere hurtigt og melde det de rigtige steder - se her, hvad du skal gøre

Du føler dig måske ikke i farezonen, men før du ved af det, kan du have fået stjålet din identitet. Og så er det med at reagere hurtigt. (Foto: Colourbox)
Du føler dig måske ikke i farezonen, men før du ved af det, kan du have fået stjålet din identitet. Og så er det med at reagere hurtigt. (Foto: Colourbox)

Enhvers mareridt kan blive virkelighed på et øjeblik. Du logger på din netbank og opdager, at din konto er tømt, og at andre end dig selv har handlet stort og overført penge i stor stil. Eller måske opdager du, at der er åbnet nyt konti i sit navn eller din identitet på anden måde er misbrugt uden dit vidende.

Så er det med at tænke hurtigt og gøre det rigtige for måske at begrænse skaden.

Se også: Identitetstyveri: Henriette snydt for flere hundrede tusinde kroner

Ifølge Digitaliseringsstyrelsens vejledning er det vigtigt hurtigt at kontakte politiet og din bank. Også selvom du blot har en mistanke om, at din identitet er stjålet.

Ring straks til din bank og bed dem spærre dine konti, så tyvene ikke længere kan bruge dem. Bankens bedrageriafdeling kan desuden give dig råd og vejledning om, hvordan du sikrer dig bedst muligt.

Politianmeldelse er dokumentation
Ring også til politiet og anmeld tyveriet. Med en politianmeldelse er det lettere for banken at tage de nødvendige forbehold. Og med en politianmeldelse i hånden kan du dokumentere over for kreditorer, pengeinstitutter eller andre involverede, at dine personlige oplysninger er blevet misbrugt.

Se også: Dine oplysninger kan være sat til salg på nettet

Har du en gang været udsat for identitetstyveri, så vær ekstra på vagt. Du vil være i risikogruppen for igen at blive misbrugt af tyvene, når først de har dine personlige data som fx dit cpr-nummer. Sørg for ofte at kontrollere dine konti og se, om alle overførsler er nogle, du kan genkende.

Få desuden misbruget noteret på dit CPR-nummer. Du kan kontakte folkeregisteret i din kommune og bed dem notere tyveriet på dit CPR-nummer.

Se også: Betalingstjeneste afslørede personlige oplysninger

Få hjælp fra en advokat
Du skal naturligvis også hurtigt ringe til det eller de firmaer, der gør krav på dine penge og mener at have indgået en handel med dig. Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at skal forklare, at din identitet er blevet misbrugt, og at du derfor ikke vil betale for det, som firmaet kræver. Fastholder firmaet, at du skal betale og betvivler, at det ikke er dig, der har indgået handelen, kan du bede om en redegørelse for, hvordan firmaet har sikret sig, at den pågældende aftale eller forhold er indgået med dig.

Bliver der problemer med for eksempel et firma på nettet, der står fast på, at du skal betale, kan det være nødvendigt at kontakte en advokat, der kan hjælpe dig i din sag.

0 kommentarer
Vis kommentarer