Tag dig i agt for sorte diamanter

De ses over alt i modebilledet lige nu, men de sorte diamanter er også lette at fuske med, advarer diamantekspert

(Foto: Lauritz.com)
(Foto: Lauritz.com)

De er en del billigere end 'almindelige' diamanter, og derfor er de sorte af slagsen også mere tilgængelige for den helt almindelige dansker, der ønsker et diamantsmykke.

Men de sorte ædelstene er også lette at fuske med, og det kan være forklaringen på, at der lige nu er flere falske, sorte diamanter i omløb, mener guldsmed Ragnar R. Jørgensen fra Østerbro.

Se også: Lauritz.com sælger falske diamanter

Vanskelige at vurdere
Guldsmeden er én ad landets mest anerkendte smykkedesignere og tilbyder samtidig vurdering af smykker og ædelstene gennem en forretningens veluddannede gemmolog. Ragnar R. Jørgensen har god erfaring med diamanter og får indimellem til opgave at vurdere de sorte af slagsen.

- De er yderst vanskelige at vurdere, og det kræver et specialiseret laboratorium at konstatere, om en sort diamant er ægte eller ej. Vi plejer at anbefale vores kunder at få sendt det pågældende smykke til et laboratorium i Antwerpen, forklarer Ragnar R. Jørgensen til Ekstra Bladet.

I mange tilfælde kan det dog ikke betale sig at få sendt sit sorte diamant-smykke til vurdering i udlandet. Det koster nemlig omkring 2500 kroner. Hvis et armbånd med sorte diamanter eksempelvis har kostet 2400 kroner, skal man altså gøre op med sig selv, om en vurdering er en investering værd.

- Sorte diamanter er blevet meget populære, men man skal tage sig i agt, fordi det er et område, hvor det er nemt at snyde. Også selv om der følger et certifikat med, skal man ikke føle sig for sikker. For et certifikat kan man også forfalske, uddyber guldsmeden.

Se også: Kæmpediamant solgt i Belgien

Falske diamanter i omløb
Ekstra Bladet har tidligere fortalt, hvordan smykkekunden Søren Marquardt Frederiksen føler sig snydt af Lauritz.com efter, at det er kommet frem, at der har været falske, sorte diamanter i omløb på auktionssitet. Søren Marquardt Frederiksen betalte 2400 kroner for et armbånd med sorte diamanter, som nu kan vise sig at være falske. Ifølge Ragnar R. Jørgensen giver prisen ikke nødvendigvis give et billede af, om et sort diamantsmykke er ægte eller ej.

- Hvis der ikke er mange om buddet på et auktionssite, så vil en vare kunne erhverves billigere, end hvis der var mange om buddet. Så selv om et armbånd med sorte diamanter er solgt til 2400 kroner, kan det sagtens være ægte - men det kan også være det modsatte. Det er ikke noget, jeg kan vurdere ud fra prisen, uddyber Ragnar R. Jørgensen, og tilføjer, at sorte diamanter svinger meget i kvalitet.

- Der findes sorte diamanter, der ser så forfærdelige ud, at de ikke er værd at bruge til smykker. De bliver i stedet industri-diamanter, der bliver brugt til slibning. Omvendt findes der også lækre sorte diamanter, konstaterer guldsmeden.

Se også: Mand dømt for handel med bloddiamanter

0 kommentarer
Vis kommentarer