Her er tyvenes favoritter

Antallet af lomme- og tasketyverier er steget markant blandt de 20-29 årige - få gode råd her til at undgå de langfingrede typer

De er lynhurtige og meget professionelle. Se her, hvordan du undgår lommetyvene - og hvordan du sikrer dig, hvis uheldet er ude. (Foto: Colourbox)
De er lynhurtige og meget professionelle. Se her, hvordan du undgår lommetyvene - og hvordan du sikrer dig, hvis uheldet er ude. (Foto: Colourbox)

Et øjebliks uopmærksomhed kan koste dig din nye, dyre smartphone. En listig og topprofessionel tyv skal bare lige have ro i et sekund til at få den op af din lomme, uden du opdager det.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af taske- og lommetyverier blandt unge er steget eksplosivt siden 2009. I 2012 blev der anmeldt næsten 13.000 tyverier fra lommer og tasker blandt de 20- til 29-årige, mens antallet i 2009 var 5.455. Tendensen ser dog helt anderledes ud blandt den ældre generation. Antallet af tyverier nemlig er faldet blandt danskere over 50 år i samme periode.

Se også: Mobilsnak bag rattet kan blive dyrere end du tror

Hos Københavns Politi forklarer man, at den voldsomme stigning særligt er sket i de større byer – især København. Analyser viser, at 80 procent af alle tyverierne i København bliver begået i restaurations- og diskoteksmiljøet i indre by, på Strøget og på Nørrebrogade.

Ingen erstatning
Også forsikringsselskaberne genkender billedet af de mange tyverier blandt unge. Særligt er det de elektroniske gadgets som smartphones, der er i høj kurs hos de langfingrede. Smartphones er en dyr vare og nem at omsætte for de kriminelle. Så når de unge eksempelvis har fået stjålet deres iPhone eller dyre iPad, så er det sjældent, at den kommer retur.

Se også: Her er indbrudstyvens favoritter

Endnu mere sur bliver situationen, når den unge har valgt at spare indboforsikringen væk. En undersøgelse fra Brancheorganisationen for Forsikring og Pension viser, at mange unge vælger at droppe indboforsikringen for at spare penge. Og det kan altså nemt blive en rigtig dyr løsning.

- En indboforsikring dækker - udover brand-, vand-, tyveriskader - også skader på andre personer eller deres ting. Det kan blive en rigtig dyr oplevelse, hvis man ikke har en indboforsikring, for så hæfter man personligt for sådanne skader, forklarer forsikringsekspert Anders Valdemar Juhl fra Uvildigraad.dk.

Han understreger, at han på ingen måde anbefaler at droppe indboforsikringen.

Gode råd til at undgå lommetyven
Sørg for at lukke tasker og lommer for ikke at friste svage sjæle.

Vær opmærksom, hvis du med vilje bliver distraheret, f.eks. hvis nogen taber noget i nærheden af dig, går ind i dig eller spilder noget på dig.

Se også: Sådan får du en billigere forsikring

Lommetyve arbejder ofte i grupper, så vær opmærksom på alle fremmede. Også børn og ældre mennesker.

Vær opmærksom på steder med lidt plads. Hvis man færdes et sted, hvor der er trængsel f.eks. toge, butikker og stormagasiner, så forbered dig mentalt og vær ekstra opmærksom. Stå aldrig lige ved dørene i busser og tog - lommetyve tager ofte chancen, når dørene går op.

Giv besked lige så snart, du opdager noget, der ser lyssky ud. Giv både besked til folk omkring dig i situationen og også til nærmeste politi i stedet.

Er du usikker på, om der er styr på dine forsikringer, så se her

0 kommentarer
Vis kommentarer