Topprofessorens kontroversielle aktietips

Glem investeringsrådgiveren og analyseværktøjerne, lyder den kontroversielle opfordring fra Michael Møller

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Har du brugt tid på at lave en aktiestrategi og omhyggeligt analysere virksomheder, inden du købte aktier i dem, har du måske spildt din tid. Michael Møller, der er professor på Copenhagen Business School, mener i hvert fald ikke, at du har nogen chance for at vælge fremtidens vinderaktier, siger han i et interview med Børsen.

- Du skal være ydmyg. Du skal slippe forestillingen om, at du eller din rådgiver kan forudsige, hvilke aktier der stiger, fortæller han.

Se også: Nu kan du tjene på din opsparing uden risiko

Han mener nemlig ikke, at private investorer har en chance for at følge med de professionelle, som dels er uddannet til at udpege aktier, og dels bruger de langt mere tid på det, end private investorer ville kunne.

- De har alle fordelene. Hvorfor skulle du være bedre end dem? Hvis du tidligere har haft held med at udvælge vinderne, så har du formentlig bare været heldig, mener han.

På de kommende sider kan du læse Michael Møllers forslag til en alternativ aktiestrategi.

Kast terninger
I stedet for at forsøge at analysere dig frem til, hvilke selskaber du skal købe aktier i, mener Michael Møller, at du skal kaste terninger. Han synes, du skal gå efter at få en portefølje på 15-20 større, danske selskaber, og at du skal udvælge dem ved at lade terningerne rulle.

Baggrunden for filosofien er, at private investorer i langt de fleste tilfælde ikke kan slå markedet, og at det derfor i højere grad gælder om at holde omkostningerne ned.

Hvis du for eksempel vil have en bankaktie i porteføljen, kan du lade terningen rulle og beslutte for dig, om du skal investere i Danske Bank, Jyske Bank eller Nordea.

Køb aktier i forskellige sektorer
Inden du kaster terningerne, opfordrer Michael Møller dog til, at du laver et system, så du får aktier fra forskellige sektorer. På den måde sikrer du nemlig, at du ikke er unødigt eksponeret mod en enkelt sektor, for det kan give dig unødigt større udsving i porteføljen.

Hvis du for eksempel har mange shippingaktier i din portefølje, vil du være særligt sårbar over for udviklingen i oliepriserne og fragtraterne, mens risikoen bliver mindre, hvis du erstatter en del af shippingaktierne med medicinalaktier, som i mindre grad bliver påvirket af de faktorer.

Hold omkostningerne lave
Som privat investor bør du holde dine omkostninger så lave som muligt, mener Michael Møller. Det er opskriften på succes, når du alligevel ikke kan forudsige markedet, og udsigten til lave omkostninger er en af årsagerne til, at han kun anbefaler, at du køber danske aktier.

Læs også: Sort arbejde: Her går grænsen for vennetjenester

- Enhver kan spørge, om det ikke er bedre at købe internationalt? Jo, det er teoretisk set i en verden uden omkostninger bedre at købe internationalt. Men det her er let at implementere, og det er meget billigt at købe og holde danske aktier, forklarer han, men tilføjer samtidig:

- Dog bør man holde sig til store selskaber, der i deres natur er internationale, ved at de både producerer og sælger i udlandet. Det betyder bl.a., at man skal undervægte de finansielle aktier, der oftest er hjemmemarkedsorienterede.

Han råder desuden til, at du kun køber aktier, hvis du har over 100.000 kroner i fri formue, og at du køber op i hver aktie for 20.000 kroner.

Når du har købt op, er det så meningen, at du beholder aktien, til du skal bruge de penge, som du har investeret med.

Kontroversiel teori
Det er en kontroversiel teori, som Michael Møller fremsætter, og den har affødt skarpe reaktioner fra blandt andet Nordea, hvor seniorstrateg Henrik Drusebjerg tager afstand fra strategien.

- Jeg synes simpelthen, at argumentet er rystende ringe for at sige det ligeud, siger han og fortsætter:

- Hvis man køber 15-20 selskaber i Danmark, er der simpelthen sektorer, man ikke kan komme i nærheden af. Vi har f.eks. ikke energiselskaber eller IT-virksomheder. Ligger nogle af fremtidens aktieboom i disse sektorer, går man glip af det.

Kim Valentin, der er direktør i Finanshuset Fredensborg, er mindre afvisende over for forslaget. Han mener, at du i hvert fald bør sikre dig, at der er værdi i den rådgivning, du får.

- Omkostningerne ved værdipapirhandel er nemlig helt afgørende for størrelsen af din slutformue. Det skulle jo gerne være dig, der tjener mest på dine penge og ikke banken. Når eksempelvis banker vægter forudsigelserne så højt i rådgivningen, så er det fordi, de tjener flere penge, jo mere der handles, skriver han i en klumme hos Den Korte Avis.

Se også: TV: Prut dig til et bedre billån

Han mener desuden godt, at du kan bruge terninger til at vælge dine aktier, fordi du som privatinvestor netop vil nyde godt af at pille så lidt som muligt ved din portefølje over tid.

Michael Møller selv anerkender, at teorien har svagheder, men samtidig understøttes den dog af forskning, som en af årets nobelprisvindere, Eugene Fama, har lavet.

Hans studier har nemlig konkluderet, at aktieudsving ikke kan forudsiges på kort sigt, og at passive investeringer derfor kan være gavnlige.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere