Her ændrer din økonomi sig næste år

Allerede nu skal du begynde at overveje, hvad 2014 betyder for din økonomi, opfordrer BRFkredit, for nye skattesatser og ændringer vil påvirke dig på en række områder

(Foto: Torben Åndahl)
(Foto: Torben Åndahl)

Der er godt og skidt for din økonomi til næste år, og det er godt at vide, hvad du kan vente dig. Her får du de fem vigtigste gevinster og tab for din økonomi.

GEVINST: Du betaler mindre topskat
Topskatten er over tid gået fra at være en skat for de allerrigeste til at være en skat for menigmand. Det forsøger den seneste skattereform at gøre noget ved, hvorfor topskattegrænsen forhøjes med 28.100 kroner ved årsskiftet.

- Ændringen i topskattegrænsen betyder, at færre skal betale topskat. Helt konkret falder antallet af topskatteydere fra ca. 720.000 personer til 500.000 personer. Herudover vil de 500.000 personer også opleve en skattelettelse, siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit.

Helt konkret bliver det sådan, at man kan tjene op til 449.100 kroner, før topskatten sætter ind, mod 421.000 kroner i 2013. Alt i alt giver det et ekstra rådighedsbeløb til mange helt almindelige danskere.

Da topskattesatsen er 15 procent, sparer du som topskatteyder 4.215 kroner, hvis du får fuld glæde af det forhøjede topskatteloft.

TAB: Dit rentefradrag bliver reduceret
En af de mere kedelige ændringer for din økonomi i 2014 er, at rentefradraget reduceres med 1 procentpoint. Ændringen rammer de danskere, der har renteudgifter for mere end 50.000 kroner. Er man gift, kan man imidlertid udnytte en eventuelt ægtefælles ubrugte fradrag, hvorfor ægtefolk først rammes ved renteudgifter på mere end 100.000 kroner.

Læs også: Sådan tackler du din forskudsopgørelse

- Ifølge tal fra Skatteministeriet er der mere end 300.000 danskere, der har renteudgifter på mere end 50.000 kroner. Disse mennesker kan stille og roligt mærke, at rentefradraget løbende nedtrappes, forklarer Ulrikke Ekelund.

Nedtrapningen af rentefradraget kan have betydning for, hvilke realkreditlån folk vælger.

- Med den forskel, der aktuelt er mellem den korte og den lange rente, vil dem med en større gæld have incitament til at vælge variabelt forrentede lån for at holde renteudgifterne nede, og det er helt modsat de toner, man ellers hører fra politikere, Nationalbanken med flere, fortsætter Ulrikke Ekelund.

Har I som ægtepar eksempelvis renteudgifter for 200.000 kroner - altså 100.000 kroner over grænsen - koster det jer 1.000 kroner.

TAB: Højtlønnede får færre børnepenge
Børnepengene eller Børne- og Ungeydelsen, som er den korrekte betegnelse, gøres ved årsskiftet indkomstafhængig. Det betyder, at tjener man mere end 712.600 kroner, vil børnepengene blive nedtrappet med 2 procent af den del af ens indkomst, der overstiger 712.600 kroner.

Her kan det være en fordel ikke at være gift. For ikke-gifte personer (herunder samboende par, der ikke er gift) udgøres aftrapningsgrundlaget af den del af topskattegrundlaget hos modtageren af ydelsen (typisk moderen), der overstiger 712.600 kr.

Læs også: Her er Danmarks billigste huse

For par, der er gift, opgøres aftrapningsgrundlaget som summen af den del af hver ægtefælles topskattegrundlag, der overstiger 712.600 kr.

Tjener den ene ægtefælle for eksempel 400.000 kroner om året og den anden 1.000.000 kroner om året, har kun den ene ægtefælle indkomst, der overskrider grænsen på 712.600 kroner - i det konkrete tilfælde med 287.400 kroner. Her vil børnepengene altså blive reduceret med 2 procent af dette beløb svarende til 5.748 kroner.

GEVINST: Du får højere beskæftigelsesfradrag
Generelt stiger beskæftigelsesfradraget for alle i beskæftigelse som følge af årsskiftet. Det forholder sig dog sådan, at enlige forsørgere kan se frem til en ekstra forhøjelse på 2,6 procentpoint, dog maksimalt 8.400 kroner. Det ændrede beskæftigelsesfradrag er tænkt som et incitament til enlige forsørgere til at komme i arbejde.

- Der er mange enlige, der i hverdagen oplever en presset økonomi. De kan glæde sig over en ekstra skattelettelse på op til 8.400 kroner i 2014, der måske kan forsøde en ellers hård hverdag, siger Ulrikke Ekelund.

Er du ikke enlig forsørger, kan du glæde dig over, at beskæftigelsesfradraget øges fra maksimalt at kunne udgøre 22.300 kroner til 23.800 kroner. Det svarer til en årlig skattelettelse på 1.500 kroner.

Her er der også ændringer
Udover de ovenfor nævnte ændringer skal man være opmærksom på, at der er en række andre ændringer. Eksempelvis stiger afgiften på ledningsført vand, udligningsafgiften på dieselbiler mv.

Årsskiftet betyder også, at nye satser for daginstitutioner, grundskyldspromiller mv. træder i kraft. Det er derfor et generelt godt råd at tjekke din økonomi igennem i takt med, at årsskiftet sætter ind.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere