Fem bomber under din økonomi i 2014

Fem store trusler kan påvirke din privatøkonomi negativt i det kommende år

(Foto: Nima Stock)
(Foto: Nima Stock)

Aktierne stiger, renterne på boliglån falder, og økonomerne spår fremgang i økonomien. Umiddelbart lyder det til, at vi kan glæde os til 2014, hvad angår privatøkonomien, men sådan er det ikke nødvendigvis.

Susanne Arvad er uvildig, økonomisk rådgiver og ejer virksomheden Arvad Finanshus, og hun ser stadig finanskrisen kradse hos mange danskere. I det kommende år spår hun, at der lurer fem store bomber under danskernes privatøkonomi, som kan springe dem i stykker.

1. Manglende samarbejdsvilje hos bankerne
Under finanskrisen har mange banker strammet op på deres regler for, hvornår de vil låne penge ud til folk, og hvad de vil gøre for deres kunder. Det udgør en trussel mod danskernes økonomi, mener Susanne Arvad.

- Danskerne skal blive bedre til at tage hånd om deres egen økonomi og forhandle med deres bank, og de skal være parate til at skifte pengeinstitut. Det er faktisk slet ikke så besværligt, siger hun.

Læs også: Sådan tackler du din forskudsopgørelse

Desuden er det for de flestes vedkommende blevet dyrere at være bankkunde. Renterne på udlån er steget, mens renterne på indlån er faldet, og mange vil også kunne se af deres gebyroversigter, at de betaler både flere og dyrere gebyrer til deres bank.

2. Arbejdsløsheden truer
Mange danskere risikerer til næste år at blive arbejdsløse, fordi de enten bliver ramt af en nedskæringsrunde, eller den virksomhed, de arbejder for, går konkurs. Og det kan få store konsekvenser for økonomien.

- Alt efter, hvor hårdt man har sat sig, hvilken buffer man har, og hvor man er henne i sin livssituation, så kan arbejdsløshed vise være meget negativt, forklarer Susanne Arvad.

I de værste tilfælde kan arbejdsløsheden føre sygdom eller endda skilsmisse med sig, og det kan yderligere belaste økonomien. Det får dog ikke Susanne Arvad til at anbefale, at man tegner en arbejdsløshedsforsikring.

- Man skal passe på med, at alle de her forsikringer ikke bliver en sovepude og en forkert tryghed. Jeg synes, det er meget vigtigere, at man har så meget indsigt i sin økonomi, så man ved, hvordan man er stillet, hvis man kommer ud for en af de ting, mange af os kommer ud for: Arbejdsløshed, sygdom, ulykker eller skilsmisse, fortæller hun og fortsætter:

- Hvis man ved, hvordan man er stillet i de her situationer, og man har forholdt sig til det, kan man tvinge sig selv til at spare op, så man har økonomi til at klare det.

3. Galoperende boligudgifter
I det kommende år kan du også regne med, at det bliver dyrere at være boligejer. Måske er du et af de mennesker, som har fået lagt dit boliglån om til et med en lavere rente, men ikke desto mindre vokser udgifterne.

Læs også: Her er Danmarks billigste huse

Du kommer med al sandsynlighed til at betale mere i grundskyld, ligesom udgifterne til el, vand og varme også kommer til at stige. Endelig kræver realkreditselskaberne højere bidragssatser fra dig, så hvis din økonomi i forvejen er presset, kan du komme ud i problemer.

- Grundskylden kan vi ikke gøre noget ved, for den bliver bestemt på kommunalt niveau. Men vi kan godt være mere opmærksomme på, hvor meget vand, varme og el vi bruger. Man kan også gå ud og shoppe el, for der er mange forskellige udbydere i dag, så det kan være, at der er et billigere alternativ, fortæller Susanne Arvad.

Du skal heller ikke være bange for at prøve at forhandle med dit realkreditselskab om priserne på dit lån, og hvis du har flekslån eller afdragsfrit lån, kan du overveje at lægge det om til et fastforrentet lån eller et lån, hvor du låser renten fast.

4. Børnechecken bliver indkomstreguleret
Fra næste år bliver udbetalingen af børnechecken reguleret efter, hvor meget du tjener. Hvis den ægtefælle, som tjener mest, har en indkomst på over 712.600 kroner om året, får I udbetalt færre børnepenge.

- Når man har en høj indkomst, vil man typisk også have et større hus, en dyrere bil og flere økonomiske forpligtelser, så derfor er der mange, der har indregnet det fulde beløb i deres økonomi. Jeg tror også, det vil komme for en overraskelse for mange, at børneydelsen bliver indkomstafhængig, vurderer Susanne Arvad.

5. Befordringsfradraget falder
Til næste år kommer du til at kunne trække færre penge fra i skat for at køre på arbejde. Befordringsfradraget kommer nemlig til at falde, da benzinpriserne ikke er steget så meget, som man havde regnet med i 2013.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange penge du kan trække fra i skat per kørt kilometer, men for nogen kan det komme til at påvirke økonomien en del.

- Mange danskere har fået bil nummer to, og i den forbindelse har de måske regnet på, hvordan det kunne hænge sammen. Befordringsfradraget kan være inkluderet i den beregning, forklarer Susanne Arvad.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere