Black Friday: Amerikansk udsalgsfeber er også for danskere

Black Friday kickstarter julesalget i USA, og kan også komme danske købere til gavn

Black Friday, der kommer dagen efter Thanksgiving, er et højdepunkt for amerikanere, der jagter et godt tilbud eller en billig julegave. Butikkerne kører en aggressiv udsalgspolitik, hvor priserne får et gevaldigt dyk nedad. (Foto: Carolyn Kaster/AP)
Black Friday, der kommer dagen efter Thanksgiving, er et højdepunkt for amerikanere, der jagter et godt tilbud eller en billig julegave. Butikkerne kører en aggressiv udsalgspolitik, hvor priserne får et gevaldigt dyk nedad. (Foto: Carolyn Kaster/AP)

For amerikanerne er det ikke kun julemænd og lyskæder, der markerer starten på julemåneden. Black Friday er for mange årets indkøbsmæssige højdepunkter, fordi det kickstarter julesalget med massive besparelser, hvilket så også ofte resulterer i tumultagtige scener ved større butikker. Se hvor vildt det kan gå for sig i tv-klippet over artiklen.

Det sidste slipper man for, når man handler på nettet, hvor også e-butikkerne har taget konceptet til sig. I første omgang med deres Cyber Monday, der er på mandag, men næsten alle steder er indledt med fuld deltagelse i fredagens udsalgsfest.

Det kan også komme danskere til gavn, for rabatterne er ikke kun forbeholdt amerikanerne selv. Til gengæld er der så lidt flere ting, som der skal holdes øje med inden man kaster sig ud i amerikansk juleshopping hjemme fra dagligstuen.

- Man skal ikke være skræmt, men man skal selvfølgelig være opmærksom, forklarer Michael Brønnum Boye, der er direktør i ShopUSA, der har specialiseret sig i at fragte danske køb fra amerikanske butikker frem til danske kunder.

Fragten koster
- For mange kan det virke uoverskueligt at skulle handle ind i USA, fordi der løber både moms, fragt og gebyrer på et køb, og oven i kommer så usikkerheden om, hvordan man er stillet, hvis varen er defekt, forkert eller man skal have den returneret, forklarer Michael Brønnum Boye.

Det er nogle af de forhindringer, som ShopUSA tager sig af, og fordi man her kan håndtere en større volume end hvis der var tale om enkeltbestillinger, så kan man også gøre det billigere. Samtidig tilbyder ShopUSA muligheden for at danskere kan købe varer i butikker, der normalt kun sender ud til amerikanere. I praksis ved, at man køber til levering på en adresse i Virginia Beach.

- Men man skal naturligvis fortsat være opmærksom på, at det koster at få en vare hjem fra USA. Selv når man tager det med i betragtning, så er der dog penge at spare. Ikke mindst på Black Friday, hvor butikkerne ligger i vild priskrig, forklarer Michael Brønnum Boye.

Hos ShopUSA, der har over 50.000 danske brugere, er der specielt varer, der ikke kan fåes i Danmark eller i Europa, der købes i USA. Her ud over er det mærkevarer inden for ure og tøj, der er mest populært. Interessen for designermøbler er ligeledes stigende.

Når det kommer til elektronik, der prismæssigt også er attraktivt, så skal man være opmærksom på, at der kan blive bruge for enten en adapter eller en egentlig converter, der måske ikke ligefrem pynter.

Sådan finder du de billige varer
Udsigten til at ose rundt i amerikansk netbutikker kan være en fristende, men også monumental udfordring, for hvor finder man varen billigst blandt et voldsomt stort antal butikker. Nøjagtigt som i Danmark, hvor man eksempelvis kan benytte pricerunner.dk eller edbpriser.dk, så har amerikanerne også flere prissammenligningssider. En af dem er pricegrabber.com, hvor i hvert fald størsteparten af de store butikker er med.

- Og så er det altså en rigtig god idé at kigge forbi Amazon og eBay, hvor mange mindre e-butikker trækker ind. Kampen mellem de to er typisk til gavn for kunderne, og så har man yderligere den fordel, at man handler et sted, hvor der er stort fokus på kundeservice.

Vil man have et indtryk af, hvad netop Black Friday har af betydning for prisen, så er der oprettet en egentlig hjemmeside, hvor butikker kan præsentere slagtilbud. Det er dog værd at notere, at det langt fra er alle tilbud, der når frem til den side.

Vælg gratis fragt
Har man besluttet sig for at prøve juleindkøb i USA, så opfordrer Michael Brønnum Boye kunderne til altid at vælge 'free shipping' (gratis fragt).

- De fleste steder tilbydes enten fri fragt uanset eller i hvert fald fri fragt, hvis man handler for et bestemt beløb. Det bør man som udgangspunkt altid gå efter. Store e-butikker, som eksempelvis Amazon, har slet ikke interesse i at dele ordrerne op efter ekspress-fragt og gratis fragt. De sender det ofte ud så hurtigt de kan uanset. Det andet er for bøvlet.

Det danske dankort kommer man ikke langt med 'over there', men der findes alternativer. Eksempelvis kan man benytte PayPal, der er et amerikansk betalingssystem, eller benytte Visa eller Mastercard.

- Her kan vi se, at det kan betale sig at betale med dollar frem for danske kroner. Godt nok tilbyder eksempelvis Amazon, at man kan betale i sin egen valuta, men det er altså ikke til nogen attraktivt kurs, så mit råd er, at man skal betale i dollar, siger Michael Brønnum Boye.

Fokus på service
Nøjagtigt som ved handel i Danmark, så kan det gå galt, når man handler online i USA, og selvom eksempelvis ShopUSA håndterer eventuelle problemer omkring selve fragtdelen, så kan man komme i en situation, hvor selve købet ikke er forløbet som håbet.

- Generelt har amerikanske butikker stort fokus på eksempelvis returservice, så der er faktisk sjældent problemer. I særdeleshed, hvis man handler hos store og etablerede butikker. Vælger man at handle på eBay, så gør man dog klogt i at bruge sund fornuft, så man ikke løber efter et tilbud, der åbenlyst er for godt til at være sandt. Det er en god tommelfingerregel at benytte de sælgere, der rates helt i top, siger Michael Brønnum Boye.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere