Ugen i Aktieland: Julefreden sænker sig

USA's økonomi ser pæn ud, og er du investor, kan du godt nyde både jul og nytår, lovet ekstrabladet.dk's aktieekspert

USA's aktiemarked ser roligt ud, og det samme gør økonomien - til glæde for investorerne. (Foto: AP)
USA's aktiemarked ser roligt ud, og det samme gør økonomien - til glæde for investorerne. (Foto: AP)

Den amerikanske forbundsbank Federal Reserve med kælenavnet Fed fik i denne uge julefreden til at sænke sig på aktiemarkederne. Der var ellers dømt lidt uro, og kurserne var begyndt at falde lidt tilbage. Men det lavede Fed om på.

Fed har igennem lang tid opkøbt obligationer for 85 milliarder dollar om måneden for at støtte de finansielle markeder. Beløbene er så voldsomme, så det er umuligt som privatperson at forholde sig til. 85 milliarder dollar er ca. 470 milliarder kroner, hvilket er 470.000 millioner kroner.

I takt med at det er begyndt at gå bedre i den amerikanske økonomi, og ledigheden er faldet, så har markedet været urolig for, hvornår opkøbene ville blive sænket.

Se også: Ugen i Aktieland: Kvinde står bag næste aktiekrak

Onsdag kom så meldingen om, at Fed sænkede med 10 milliarder dollar til opkøb om måneden for 75 milliarder dollar. Markedet havde frygtet, at opkøbene ville blive sænket med meget mere, så det fik aktierne til at stige.

Det signalerer samtidig, at den amerikanske økonomi nu har det så godt, så man kan begynde at vende tilbage til mere normale tilstande.

Løfter foden fra speederen
Meldingen fra Fed fik aktierne til at stige, så nu kan man roligt sige, at julefreden har sænket sig på de finansielle markeder.

Se også: Ugen i Aktieland: Man sku' ha investeret i Grækenland

Personligt ser jeg meldingen som rigtig fornuftig. Man løfter foden en smule fra speederen, da økonomien er ved at kunne klare sig selv, men man sender ingen chokmeldinger igennem systemet.

Derudover har de amerikanske politikere indgået et to-årigt forlig omkring budgettet i USA, så der er samtidig igen oprettet ro omkring den amerikanske økonomiske politik.

Så du kan som investor roligt se frem til jul og nytår. Kursfesten er måske nok overstået, men barometret viser små stigninger i den kommende tid.

[[[[[

Finansmanden Martin Lykke, der i Danmark er medejer af npinvestor.dk og npforex.com, vil hver uge komme med sine kommentarer til, hvad der sker på aktiemarkedet.

Det sker under overskriften 'Ugen i Aktieland'.

Martin Lykke har de seneste 20 år beskæftiget sig med de finansielle markeder, hvoraf de seneste syv år har været fra verdens finansielle centrum, London. Via npinvestor.dk kan man som aktie-interesseret følge daglige nyheder og som det eneste sted i Danmark gratis se aktiekurser i realtid.

]]]]]
0 kommentarer
Vis kommentarer