Det koster det dig at blive skilt

Mange danskere tror, at skilsmisser er en bekostelig affære - især hvis der skal advokat på. Men det kan blive dyrere at droppe advokaten

Det behøver ikke at smadre økonomien at få en advokats hjælp, når I skal gå hver til sit. (Foto: Artem Furman)
Det behøver ikke at smadre økonomien at få en advokats hjælp, når I skal gå hver til sit. (Foto: Artem Furman)

Julen er for en del ægtepar tiden, hvor de tager beslutningen om at gå fra hinanden.

Mere end hver tredje skilsmisseramt mand har ikke fået nogen som helst form for rådgivning under sin skilsmisse. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Danske Familieadvokater.

Og af de mænd og kvinder, der er blevet skilt inden for de sidste fem år, har blot 21 procent fået decideret advokatbistand.

Hovedårsagen er bekymring for prisen hos advokaterne, men mange har en fejlagtig opfattelse af, hvor meget det koster. Ifølge Danske Familieadvokaters næstformand, Per Andreasen, kan du få meget skilsmisse for 10.000-15.000 kroner. Det er de besværlige og langtrukne sager, der sender advokatsalæret i vejret - og dem er der ikke så mange af.

Vær med i konkurrence: Spå om 2014 - og vind præmier fra B&O

- Folk tror, at de køber en samlet pakke og binder sig til én advokat. Men det er en misforståelse. Du betaler løbende og kan til enhver tid skifte advokat eller helt stoppe med at bruge flere penge på advokatbistand, siger Per Andreasen.

Uenighed koster dyrt
Den erfarne familieadvokat har rådgivet i mange skilsmissesager og fortæller, at nogle klienter kan nøjes med et par møder. Det er misforståelser og uenigheder, der koster advokattimer, og så er det omkostninger til retssager, hvis parterne ikke kan blive enige.

- En skilsmisse kan koste alt fra 1.000 til 100.000 kroner. Nogle sager ordnes på få ekspeditioner, andre tager flere år. Mange par tror, de er enige om fordelingen, når de går fra hinanden, men det er de ofte ikke, når det kommer til stykket. Misforståelser og uenigheder kan forhale selv en simpel sag og gøre den dyrere, siger Per Andreasen.

Der er enkelte områder, hvor skilsmissen typisk løber op i pris.

1. Børnene giver udgifter
Det koster rådgivningstimer og møder, når parterne skal blive enige om forældremyndighed, besøgsaftaler, hvor børnene skal bo og så videre. Bliver mor og far ikke enige indbyrdes, kan det ende med en retssag - og så bliver udgiften til parternes advokater en stor omkostning.

2. Dyr økonomi ved fælleseje
Fælleseje er et omkostningsfuldt område, når et ægteskab ender i skilsmisse. Det skyldes, at alt fælleseje skal fordeles mellem parterne i en såkaldt bodeling. I bodelingen skal alle aktiver gøres op og enten deles, sælges eller overtages. Det kan for eksempel være bil, hus, sommerhus eller fælles firmaer.

Jo sværere parterne har ved at blive enige om, hvad der er fælles, og hvordan det skal fordeles, jo mere tid bruger advokaten, og det kan gøre bodelingen til en dyr omgang. Kan parterne ikke blive enige indbyrdes, ender bodelingen i Skifteretten, og så bliver udgiften til advokatbistand endnu dyrere.

3. Ægtefællebidrag
Tidligere var krav om ægtefællebidrag også et område, som advokaten brugte tid

på under en skilsmissesag. Men ifølge Per Andreasen, næstformand for Danske Familieadvokater, er det krav efterhånden en sjældenhed. Det skyldes, at de fleste kvinder i dag har deres egen karriere og sagtens kan forsørge sig selv efter en skilsmisse.

0 kommentarer
Vis kommentarer