Store bytte- og udsalgsdag: Sådan er reglerne

Fredag er årets travleste dag i butikkerne. Sådan er reglerne, hvis du skal bytte julegaver eller fortryder et udsalgskøb

Fredag starter vinterudsalget masser af steder. Tilbudskunder kommer i nærkamp med 'bytte-kunder' og almindelige indkøbere (Arkivfoto: Jesper Mortensen)
Fredag starter vinterudsalget masser af steder. Tilbudskunder kommer i nærkamp med 'bytte-kunder' og almindelige indkøbere (Arkivfoto: Jesper Mortensen)

Sikken voldsom trængsel og alarm......

Det kan godt være, at julen officielt - hvis man altså ikke er med på den der med 'varer helt til påske' - er slut fredag, men det er travlheden ikke.

Tværtimod.

Fredag bliver årets travleste dag i butikkerne.

Dels skal danskerne have shoppet madvarer til weekenden og nytåret, nu hvor der kun er andeskrog, et par bløde brunkager og den slags tilbage efter ædegildet, dels er der nogle af de udpakkede gevinster, som lå under træet, der skal byttes fordi bogen er læst, telefonen har den forkerte farve eller fordi trøjen stumper på ærmerne.

Se også: Her er app´en, der redder din julegave

Og så starter 'januar'-udsalget for fulde gardiner allerede i morgen.

Men hvordan er det nu lige det er, det med reglerne for at bytte gaver.

Få bonen
Hvis den gave, som du gerne vil have byttet til noget andet, er købt i en butik, så er det op til sælgeren, om der er en fortrydelsesret.

Det er sælgeren/butikken/kæden, der har fastsat hvor lang en fortrydelsesret der kan være tale om og det er dem, der bestemmer om du kan få penge tilbage eller skal bytte til en anden vare i butikken. Det er også dem, der afgør om du kan få et tilgodebevis.

Du kan dog regne med, at varen skal afleveres i en sådan stand, at butikken kan sælge varen igen. Er der andre krav - f.eks. om at varen skal være i originalemballage, om alle mærker skal være intakte m.m. - skal de være fremført ved købet.

Du skal kunne bevise, hvornår varen er købt og hvad den har kostet. Det er også dig der skal dokumenter returretten.

Derfor er det en god ide, at sikre bonen - så ned på knæ og indrøm overfor tante Olga, at du kommer til at bytte hendes gave.

Køb på nettet
Som udgangspunkt - her i landet - er der en fortrydelsesfrist på 14 dage, hvis en vare er købt på nettet. Det gælder både, hvis der er tale om en fysisk vare og en tjenesteydelse som f.eks. vinduespudsning, snerydning - hvilket jo ikke har været frygtelig aktuelt endnu i denne vinter - eller lignende.

For billetter til koncerter, fly - herunder hotelophold - gælder andre regler, ligesom der kan være andre frister i andre lande.

Se de regler her.

Forbrug.dk kommer med fem gode råd omkring bytning af varer. de lyder:
•Overhold tidsfristen for returretten
•Tag ikke varen i brug
•Gem bon eller kvittering
•Lad alle mærker og lignende sidde på varen og husk at returnere det hele
•Du skal have alle de penge retur, der er betalt for varen, eller have andre varer for det samme beløb.

Udsalg
Under vinterudsalget, i nærkamp med andre tilbudskunder, kan man komme til at smutte med en vare, som hjemme i privaten ikke ser helt så indbydende ud, som den gjorde der midt i slagsmålet i butikken.

Som udgangspunkt gælder de samme regler for bytte, tage-tilbage, penge-tilbage osv. for varer købt under udsalg som for alle andre varer.

Men butikkerne har lov til at sætte et skilt op, hvor der står at de ikke tager udsalgsvarer retur. Husk, som du læste ovenover, at det er dig der skal føre bevis for, at du er blevet lovet en fortrydelsesret.

Skulle en vare være på udsalg fordi der er mindre skader, ødelagt emballage, falmede farver eller lignende, så kan du ikke kræve varen byttet med henvisning til de synlige skader. Sker der imidlertid det, at skidtet ikke virker og at det intet har at gøre med en synlig skade eller noget der var annonceret på forhånd, så gælder også her de samme regler som ved køb af en hvilken som helst anden vare.

Læs meget mere på forbrug.dk. Klik her.

0 kommentarer
Vis kommentarer