Vestjysk Bank har genopretningsplan klar

Knap en uge efter at Finanstilsynet var ude med en løftet pegefinger, afleverer Vestjysk Bank den krævede plan

Finanstilsynet bad i sidste uge Vestjysk Bank om at komme med en genopretningsplan, der skal sikre bankens overlevelse, og nu er planen klar til at blive afleveret.

Det bekræfter bestyrelsesformand Vagn Thorsager over for Ritzau.

- Vi afleverer genopretningsplanen i dag (mandag), og så er det det. Der er ikke så meget nyt under solen, og det er ikke noget, vi skal udsende selskabsmeddelelser om, siger bestyrelsesformanden.

I sidste uge gav Finanstilsynet banken en frist til senest mandag den 7. april at komme med en genopretningsplan, fordi Vestjysk Bank ikke kunne opfylde lovens krav om solvens.

I forlængelse blev banken pålagt, at den ikke måtte betale udbytte eller renter på sin hybride og supplerende kernekapital.

- Vi har ikke været i stress, fordi vi har arbejdet med de her ting gennem længere tid. Vi havde håbet, at vi kunne have undgået det. Det kunne vi så ikke, men planen har sådan set været der igennem lang tid, siger Vagn Thorsager.

- Det, der skal få solvensen på plads i forhold til de nye regler, er ændringer af måden, hvorpå kapitalen er sat sammen, og hvor der eventuelt også kan være noget nyt, uddyber han.

Ifølge bestyrelsesformanden arbejder Vestjysk Bank i genopretningsplanen med elementer inden for den ansvarlige lånekapital og med elementer inden for de aktier, der giver fradrag, og om nogle af disse aktier kan sælges.

- Det er sådan set hovedelementerne i det, når vi taler meget forenklet. Vi er nået et stykke vej, men vi er ikke helt i mål, påpeger Vagn Thorsager.

- Det tager tid og er et langt og sejt træk. Men det her har ikke ændret min tro på, at vi kan arbejde os ud af det.

- Nu skal vi have kapitalforholdene på plads efter de nye regler, og så arbejder vi videre efter vores handlingsplan. Vi har samme gåpåmod, som vi havde for flere uger siden, lyder det fra bestyrelsesformanden.

Bankens solvens er faldet fra 10,9 til 10 procent, fordi en række kapitalelementer, heriblandt supplerende lånekapital, ikke længere tæller med i opgørelsen.

Historien bag Vestjysk Bank

Banken med hovedkontor i Lemvig har i dag 20 afdelinger rundt om i Jylland.

Vestjysk Bank afleverer mandag efter krav fra Finanstilsynet en genopretningsplan, der skal sikre bankens overlevelse.

Her er bankens historie:

- I 1971, da Vestjysk Bank stadig går under navnet Lemvig Bank, ændres navnet i forbindelse med sammenslutningen med Lemvig Folkebank til Nordvestbank.

- I 1986 erkendes det, at store dele af det lokale erhvervsliv er baseret på konjunkturudviklingen i to klassiske basiserhverv - landbrug og fiskeri - derfor skal risikoen spredes til flere erhvervstyper i nye markedsområder.

- Den første afdeling uden for det daværende geografiske kerneområde bliver etableret i Aarhus i 1986. Derefter bliver der etableret afdelinger i Randers, Thisted, Kolding, Silkeborg og Horsens.

- I 2002 fusioneres banken med Vestjysk Bank i Holstebro, der foruden Holstebro har afdelinger i Struer, Herning, Viborg og Esbjerg.

- Den nye bank kommer til at hedde Vestjysk Bank med hovedsæde i Lemvig. Formålet med fusionen er at skabe en stærk vestjysk lokalbank.

- I 2008 overtager Vestjysk Bank aktiviteterne i Bonusbanken i Herning med afdeling i Ikast.

- Samme år fusioneres Vestjysk Bank med Ringkjøbing Bank, der foruden hovedkontoret i Ringkøbing har afdelinger i blandt andet Hvide Sande, Videbæk, Skjern og Odense.

- I 2012 fusioneres Vestjysk Bank med Aarhus Lokalbank. På det tidspunkt er Aarhus Lokalbank hjemmehørende i Aarhus og har afdelinger i Hadsten og Langå.

- Vestjysk Bank har hovedkontor i Lemvig og 20 afdelinger i Jylland.

- Gennemsnittet af antal medarbejdere i 2013 har været 563 omregnet til heltidsansatte.

- Staten ejer 80,62 procent af bankens samlede aktiekapital og stemmer.

- Herudover besidder Finansiel Stabilitet, som ejes af den danske stat, 0,86 pct. af bankens samlede aktiekapital og stemmer.

(Kilde: Vestjysk Bank)

0 kommentarer
Vis kommentarer