Nyt digitalt kreditsystem skal fange skyldnere

I et nyt digitalt kreditsystem går oplysninger om løn, gælds- og skatteforhold direkte fra Skat til bankerne

Det kan fremover blive en hel del sværere at låne penge i banken eller få et lån i huset, hvis man er blandt de hundredtusindvis af danskere, der skylder penge til det offentlige.

Skat har sammen med en række banker og realkreditinstitutter udrullet et nyt system for, hvordan de kreditvurderer danskerne. Det skriver Politiken mandag.

I det nye digitale kreditsystem kan personlige oplysninger om løn, gælds- og skatteforhold gå direkte fra Skat til bankerne og realkreditinstitutterne - hvis man som kunde tillader det, når man ansøger om et lån.

- Det her ændrer fuldstændig praksis i den måde, vi giver kreditter på i Danmark. Vi fjerner alt bøvl og papirrod fra borgeren, siger underdirektør i Skat, Richard Hanlov, til Politiken.

Det nye system forkorter sagsbehandlingen fra flere dage til et par sekunder. Samtidig får bankerne også automatisk oplyst, hvor store renter en given kunde betaler på sin gæld til det offentlige.

Det kan eksempelvis være, hvis kunden mangler at betale sin licens, børnenes børnehavepladser eller regningen for biblioteksbøger, der mangler at blive afleveret.

Hos Finansrådet, som er bankernes organisation, er underdirektør Michael Busk-Jepsen tilfreds med det nye system. Han fremhæver, at det sænker risikoen for overbelåning for den enkelte kunde.

- Den nye løsning vil styrke inddrivelsen af restancer til de offentlige myndigheder. Oplysningerne vil fremover blive anvendt af bankerne ved kreditvurderingen, og det sker kun i begrænset omfang i dag, siger han til Politiken.

Det var en ny lov i 2012, der muliggjorde, at Skat kunne give oplysninger videre til banker og realkreditinstitutter med kundens accept. I 2013 søsatte Danske Bank et pilotprojekt, som siden har hentet oplysninger hos Skat i 240.000 lånesager.

34 banker og realkreditinstitutter har tilmeldt sig kreditsystemet, og indtil videre er 24 af dem i gang.

0 kommentarer
Vis kommentarer