Danskernes aktieformue i ny rekord

Økonomer er uenige, om aktiemarkederne er ved at bygge en ny boble op, der vil få aktierne til at falde

Værdien af danskernes aktieformuer er på 294 milliarder kroner, og dermed har aktieformuen passeret den tidligere rekord fra de økonomisk buldrende tider i 2007, hvor rekorden var på 286 milliarder.

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at de danske husholdninger ved udgangen af februar i år havde aktier for 294 milliarder kroner.

Seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg siger, at det er det overraskende, at der er gået så lang tid.

- Det danske aktiemarked har nemlig for længst passeret rekorder sat før krisen. Noget tyder altså på, at danskerne er blevet mere forsigtige og har en mindre del af deres værdier i enkeltaktier.

- Mange af dem har i stedet valgt at placere deres penge i investeringsforeninger, hvor risikospredningen er større, eller placeret pengene kontant, siger Henrik Drusebjerg i en skriftlig kommentar.

Økonomerne er uenige om, hvorvidt der er bygget en ny boble op på aktiemarkedet, der på et tidspunkt vil punkterer og få aktiekurserne til at falde. Men det tror Henrik Drusebjerg ikke på.

- På trods af de kraftige stigninger i aktieformuerne er der umiddelbart ingen grund til at frygte en nedtur, som den vi så i 2008. Aktiestigningerne hænger nemlig i stort omfang sammen med en stigning i virksomhedernes indtjening.

- Og netop virksomhedernes indtjening har gode muligheder for at fortsætte op, når væksten i økonomien forhåbentlig snart for alvor tager fat, vurderer Henrik Drusebjerg.

Den schweiziske investeringsekspert Marc Faber er ikke enig. Ifølge epn.dk forudser han en nedtur på aktiemarkedet, der bliver værre en krakket på Wall Street i 1987.

- Der er stor sandsynlighed for, at vi i de næste 12 måneder kommer til at se et krak, som det vi så i 1987, og jeg frygter, at det bliver værre, siger Marc Faber til den amerikanske tv-kanal CNBC - ifølge epn.dk.

Marc Faber, der udgiver det økonomiske tidsskrift Gloom, Boom & Doom Report, var en af de mest højrøstede dommedags-stemmer op til finanskrisen.

Faber peger på biotekvirksomheder og internetselskaber, når han skal forudsige, hvor det kommer til at gøre særligt ondt.

- Visse aktier er yderst sårbare, fordi de er værdisat helt skævt. De formår ikke at skabe et overskud. De er værdisat i forhold til deres omsætning. Og det er ikke en god målestok i det lange løb, siger Marc Faber.

Er der en boble, som Marc Faber ser det, og den brister, vil det ikke kun gå ud over det amerikanske aktiemarked. Erfaringen har vist, at den slags uro i større eller mindre omfang breder sig til børser rundt om i verden.

0 kommentarer
Vis kommentarer