Klumme: Sælgere forklædt som din rådgiver

Du skal have opmærksomhed på det, du har brug for, fordi du vil få mange tilbud om noget, som andre har brug for at sælge til dig

Hav antennerne ude, når du går på boligjagt, for mange har en interesse i at sælge dig noget. (Foto: Colourbox)
Hav antennerne ude, når du går på boligjagt, for mange har en interesse i at sælge dig noget. (Foto: Colourbox)

Det er påske, og traditionen tro lægges der op til, at nu skal ejendomshandlerne skydes i gang. Det er en livskraftig myte, at der handles mange huse og sommerhuse i påsken. Der skrives ikke flere købsaftaler i påsken end på noget andet tidspunkt på året. Det handler måske mere om, at når solen står højere på himlen, bliver vi optimistiske, og vi er mere motiverede til at køre ud og kigge på drømmeboligen.

Der er masser af boliger til salg, og for dig, der vil købe, kan du på boliga.dk se, hvor store forhandlingsrabatter du kan få i din by:

Få fat i din egen rådgiver, når du køber hus - der er masser af sælgere, der går derude forklædt som din rådgiver.

Nyt land for førstegangskøbere!

Er du førstegangskøber, er en ejendomshandel helt nyt land for dig - og at betræde nyt land kan være angstprovokerende og farligt, og det er rart at have nogen at læne sig op ad.

Når du begynder at træde ud i det nye og ukendte land, er der masser af mennesker med titler, du ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, som vil gøre alt for at blive den, du læner dig op ad.

Tænd dine antenner

Det er nu, dine antenner skal begynde at modtage signaler. Du skal have opmærksomhed på det, du har brug for, fordi du vil få mange tilbud om noget, som andre har brug for at sælge til dig.

Hvem er ejendomsmægleren, og hvis interesse varetager han?

Ejendomsmægleren er sælgers mand. Sælgeren betaler ejendomsmægleren for at sælge sit hus så dyrt som muligt. Ejendomsmægleren tænker på sin egen forretning og på at få en glad og tilfreds sælger. Han tænker ikke på dig som køber - heller ikke, selv om han giver udtryk for, at han varetager dine interesser.

Ejendomsmægleren må gerne rådgive køber - men ikke, hvis han også er sælgers rådgiver. Det betyder, at han ikke må rådgive både sælger og køber af samme ejendom.

Ejendomsmægleren kan henvise til samarbejdspartnere, f.eks. banker og forsikringsselskaber, men det er dig, der bestemmer, hvem du vil kontakte.

Hvem er bankrådgiveren, og hvis interesse varetager han?

Du taler finansiering af dit boligkøb med din bankrådgiver.

Sådan bliver et huskøb - helårshus - finansieret:

• 80 % af købsprisen er kreditforeningslån

• 10-15 % er boliglån i banken

• 5-10 % er egenfinansiering eller finansieres med forbrugslån

Kreditforeningslån:

De fleste banker ejer i dag deres egen kreditforening, og rådgivningen tager udgangspunkt i en helfinansiering af kreditforeningslån og banklån i samme bank.

Til sikkerhed for kreditforeningslånet tinglyses der et pantebrev i ejendommen.

Det SKAL ikke være på den måde, men det er det tilbud, du får - og bankrådgiveren siger, at han ikke kan rådgive om andres produkter - men du har stadig muligheden for at få et lån i en anden kreditforening end lige den, din bank ejer.

Det er dog kun i Realkredit Danmark, at det muligt at få et lån, uden at du SKAL være kunde i Danske Bank. Er du kunde i Nordea, Nykredit eller en anden bank, har du muligheden for at få et alternativt tilbud på dit kreditforeningslån, også selvom banken siger, at det ikke er muligt.

Renter og omkostninger i forbindelse med kreditforeningslånet kan som udgangspunkt ikke forhandles.

Boliglån i bank:

Til sikkerhed for boliglånet tinglyses der sikkerhed i form af et ejerpantebrev - det betyder, at du skal betale en lidt lavere rente for dette lån, men noget højere end for kreditforeningslånet.

Renten og omkostningerne i forbindelse med banklånet kan forhandles - det gælder dog ikke stempelafgiften til staten.

Egenfinansiering:

Det er de penge, du selv har sparet op til dit huskøb. Har du ingen opsparing, kan du i særlige tilfælde få et banklån til finansiering af udbetaling og købsomkostninger.

Da dette lån ligger uden for 90 % af ejendommens handelsværdi, bliver renten på lånet høj - banken vurderer, at det er et højrisikolån, og derfor skal du betale høj rente.

Hvis du har mulighed for at skaffe en kautionist, kan rente og omkostninger forhandles.

Banken ønsker, at du skal have alle dine lån hos den, og vil forsøge at fortælle dig, at det ikke kan lade sig gøre at få kreditforeningslånet andre steder - den vil i visse tilfælde gå så langt, at du ikke kan låne til huskøbet, såfremt du vælger at få et krediforeningslån i Realkredit Danmark.

Banken varetager sine egne interesser.

Hvad med forsikringer?

Ejerskifteforsikring:

Både ejendomsmægleren og banken har samarbejdspartnere, der tilbyder ejerskifteforsikring - det er ikke nødvendigvis de bedste for dig. Undersøg markedet og vælg den, der matcher dit behov:

Andre forsikringer:

Banken har sit eget forsikringsselskab og vil gøre alt for, at du tegner dine forsikringer hos dette. Det er ikke nødvendigvis det bedste for dig. Undersøg markedet og vælg dem, der bedst matcher dine behov og din økonomi.

Hvem varetager dine interesser, når du køber hus?

Det er vigtigt, at du har en ved din side, som kan rådgive dig ud fra dine behov og dit økonomiske grundlag. Spar ikke penge på rådgivning fra en advokat. Han gennemgår handlen og købsaftalen med dig, han undersøger, om alle ejendommens papirer er, som de skal være, og om du har den rigtige ejerskifteforsikring. Advokaten kan også gennemgå de forskellige finansieringsmuligheder, som du får fra banken.

Tænk dig godt om, inden du underskriver købsaftalen - lad dig ikke styre af dine følelser og andres overtalelsesevner.

[[[

(Fotograf: Søren Kristensen, SOLK)

Lone Eriksen, økonomisk coach og indehaver af Primaliva.dk, som indtil november 2013 var www.Styrpaapenge.dk

Lone arbejder med økonomisk udvikling gennem paradigmeskift, fokus på mentale forandringsprocesser og ændring af pengevaner.

Lone har mere end 20 års erfaring både fra bank, kreditforening og ejendomsmægler og har suppleret sine finansielle erfaringer med studier i NLP.

Lone har været selvstændig siden 2010.

]]]
0 kommentarer
Vis kommentarer