Nye EU-krav rammer dansk realkredit

Kun hver tiende danske obligationsserie vil blive klassificeret i bedste kategori efter nye EU-krav

Der blev jublet, da økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) i sidste uge afslørede, at EU-Kommissionen lægger op til at redde dansk realkredit, når de såkaldte likviditetskrav i finanssektoren snart skærpes.

Men en analyse, som realkreditselskabet BRFkredit har lavet for Jyllands-Posten, viser, at kun 10 procent af de danske obligationsserier lever op til de kommende krav for at blive klassificeret på niveau med statsobligationer.

- Der er ingen grund til at juble over det her udspil. Det er ringere end det resultat, vi er gået efter, og det er ringere end reglerne i dag, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, til Jyllands-Posten.

- Kravet til seriernes størrelse kommer også til at give udfordringer, tilføjer hun.

Et af EU-Kommissionens centrale krav er, at obligationsserier skal have mindst 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner) i volumen for at blive blåstemplet i den bedste kategori.

Det lever 170 af 1651 danske obligationsserier svarende til 10,3 procent op til. De serier er til gengæld så store i volumen, at de udgør 80 procent af den samlede volumen på det danske marked.

Men alle danske realkreditselskaber får problemer med kravet til seriernes størrelse, som dog rammer de mindste aktører hårdest, lyder det.

- Vi vil ligesom de øvrige realkreditselskaber være under grænsen med nogle serier, og det er klart, at jo mindre et selskab man er, jo mindre vil serierne som udgangspunkt værre, siger Carsten Tirsbæk Madsen, adm. direktør i BRFkredit.

Hvis en serie ikke får det bedste kvalitetsstempel, må bankerne - som er de største investorer - kun købe obligationerne i begrænset omfang. Det ventes at få efterspørgslen til at falde og dermed få renten til at stige.

0 kommentarer
Vis kommentarer