Danskerne mister penge på deres opsparing

Danskernes opsparing i bankerne har aldrig været større - men de skal tage sig i agt for investeringer

Foto: Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Banken er et dårligt sted at spare op. Det giver ingen rente. Har man eksempelvis 141.000 kroner stående på en almindelig indlånskonto, taber summen 2500 kroner årligt i værdi på grund af dårlig rente, skat og inflation.

Det viser en analyse, som Spar Nord har lavet. Siden finanskrisen væltede ind over os i 2008, har danskerne valgt at passe grundigt på pengene, mens indlånsrenten kun er gået ned.

I alt har vi 743 milliarder kroner stående på indlånskonti, viser Nationalbankens tal - og det er det højeste nogensinde. Det vil sige, at den gennemsnitlige dansker har 141.000 kroner stående i banken.

Cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm advarer mod udviklingen.

- I sidste ende betyder det, at vi alle sammen får færre penge til forbrug og det er hverken i forbrugernes eller samfundets interesse, siger han.

Ikke tillid til banken
I stedet kunne pengene investeres for at give et højere afkast. Men sporene skræmmer hos bankerne. Det siger privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, der møder bankernes misrøgtede kunder.

- Der er en del folk, som ikke har tillid til banken. De tør ikke købe noget af dem, men de tør heller ikke tage pengene ud. Så hellere lade dem stå til en lav forrentning, siger Kim Valentin til Ritzau.

Masser af danskere har mistet penge på bankkrak, investeringer i hedgefonde, strukturerede obligationer og andre sofistikerede investeringsprodukter.

- Det er danskerne ret gode til at huske. Det er bankerne selv, der strikker investeringsprodukterne sammen, og kunderne ved efterhånden godt, at deres bankrådgiver mere er sælger end en rådgiver, siger Kim Valentin.

- Hvad vil du råde kunder med penge i banken til at gøre?

- Har de gæld, vil jeg anbefale dem at afvikle noget af den først. Med de mange milliarder, danskerne har stående, vil der også være penge, som står der permanent i længere tid.

- Det er kun frie midler, man skal investere, og vurdere, hvor meget man vil kunne tåle at tabe. Men spredning af investeringer i danske aktier og obligationer og så have en køb og hold-strategi, der giver mindst mulig omkostning. Mere besværligt er det ikke, siger Kim Valentin.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere