RKI er ikke altid noget skidt

ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver dig hver uge gode råd om finansbranchen og hjælper dig til at få styr på din økonomi

Det kan være, hvad der skal til, at ryge i RKI - hjar man først ramt bunden, kan man kravle opad. (Foto: Colourbox)
Det kan være, hvad der skal til, at ryge i RKI - hjar man først ramt bunden, kan man kravle opad. (Foto: Colourbox)

140.000 danskere over 18 år er registreret i RKI. De har tilsammen en gæld på 5,9 mia. kr. og 300.000 ubetalte regninger.

Experian har for nylig offentliggjort tal fra 2012, der igen viser, at antallet af danskere med dårlig økonomi er stigende, og det er nyt i forhold til tidligere, at de dårlige betalere bliver dårligere, så cirka halvdelen af de registrerede er registreret mere end en gang.

Det er en trist udvikling, og der bliver brugt mange ord på at forklare, hvorfor det går så galt - og der bruges begreber som: 'Falde ud af dagpengesystemet', 'kontanthjælp', 'udkantsdanmark i stort set hele Danmark', 'flytning af arbejdspladser' o.m.a. bliver hevet frem af posen for at forklare udviklingen.

Se også: Din hjælp smadrer dit barns økonomi

Lange forklaringer og mange historier om, hvordan det er endt så galt, kan ikke bruges til noget, og de mennesker, som er i den ulykkelige situation at være en del af de triste tal, kan slet ikke bruge historierne til noget.

Bliv offer eller se frem
Du kan vælge at lade din fortid fastholde dig i en spændetrøje af ting, du har gjort, og som ikke står til at ændre, og du vil blive ved med at være offer for det, der er sket.

I stedet for at fokusere på, hvad der er sket, giver det bedre mening at fokusere på det, du kan gøre noget ved. Det, der kan ændres, er det, der sker lige nu, og hvis du ændrer det, kan det være med til at skabe en forandring i din fremtid.

Se også: Kreditkort betaler vores overforbrug

Det er ikke sjovt at være gældsramt, det er ikke sjovt at være registreret i RKI, men for nogle mennesker er det simpelthen det, der skal til for at ændre adfærd.

Jeg møder mennesker, der erkender, at det, der skal til, for at de kan ændre økonomisk adfærd, er en registrering i RKI. Der kan være mange grunde til, at det kommer så vidt for den enkelte, men det kræver mod og ærlighed at sige til sig selv og andre: Jeg kan ikke styre min økonomi, og den eneste redning er at bliver registreret i RKI, indtil jeg har fået styr på økonomien.

Se også: Skal, skal ikke...tage flekslån

Selvom du har en mindre god økonomi, er det stadig muligt at låne penge. Når du en gang er blevet kunde hos finansieringsselskaberne, og du overholder de aftaler, du har indgået med dem, bliver du ofte kontaktet med henblik på at hæve din kredit med det, du har nedbragt den med de seneste for eksempel seks måneder. Er du i bekneb for penge og ikke i stand til at betale dine regninger eller ydelserne på de øvrige kreditter, skal du være rigtig stærk, hvis du kan sige nej til sådan et tilbud, selvom du kan se, at renten er 25 procent, og ÅOP ligger et godt stykke over de 30 procent. Det eneste, der kan stoppe den opadgående gældsspiral, kan være en tur i RKI.

Til gengæld kan jeg også konstatere, at finansieringsselskaberne er begyndt at være særdeles aktive, når indbetalingerne ikke falder prompte. Der bliver ringet og skrevet til debitor mange gange - i nogle tilfælde hver dag - hvilket de selvfølgelig også har ret til.

Se også: Tag dog ansvar for din gæld

Hjælpen er på vej
RKI lancerer i denne måned et gældsregister, hvor det bliver muligt for firmaer at tjekke, hvor meget gæld en person har, inden man bevilger lån til personen. Dette register har to formål:

1. At beskytte låntageren mod at optage for mange lån

2. At långiver kan vurdere, om der skal bevilges flere lån til kunden, selvom han ikke står i RKI

Den eneste bekymring, jeg har omkring det register, er, om fornuften får lov til at sejre over behovet for at tjene penge på mennesker, der ikke kan overskue deres økonomi og konsekvenserne af deres valg.

Men der er en vej ud af rodet, så selv om du er havnet i RKI, er det ikke tid til at give op.

Syv trin til, hvad du kan gøre, hvis du er havnet i RKI:
1. Lad være med at tro, at det er de andres skyld, du er havnet i RKI - det er det aldrig

2. Stop med at være offer for din situation

3. Lav en plan over din gæld - du kan hente oplysninger i RKI

Se også: Pas på disse flexlån-fælder

4. Vær ærlig over for dig selv og dine nærmeste om din situation

5. Lav et budget over dine faste udgifter og vurder, hvor meget du kan afvikle din gæld med

6. Kontakt dem, du skylder penge, og lav en ordning med dem

7. Overhold dine aftaler - og du er på vej ud af RKI...

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere