Udenlandsk bande bag dankortsvindel

Politiet mener, at de svindlere, der for nyligt har kopieret og misbrugt flere hævekort i Kalundborg-området, stammer fra udlandet

(Foto: Thomas Borgberg)
(Foto: Thomas Borgberg)

Det er angiveligt en organiseret, udenlandsk bande, der står bag flere svindelsager, hvor hævekort er kopieret og misbrugt.

Det oplyser politiet efter, at ekstrabladet.dk i går kunne fortælle, at flere borgere i Kalundborg og omegn har fået tømt deres konto af svindlerne.

Se også: Dankortsvindlere tømmer folks konto

- Vi ved, at der er et antal lignende sager forskellige steder i udlandet, og det er angiveligt samme udenlandske gerningsmænd, der står bag. Blandt andet har vi set en sag i Australien, hvor vi mener, at gerningsmændene kan stamme fra, siger politikomissær Per Kragh fra Kalundborg politi til ekstrabladet.dk.

Politiet er nu i gang med at indhente overvågningsvideoer fra de hæveautomater, som gerningsmændene har benyttet, og forventer herved at få et nærmere signalement af gerningsmændene.

Omfattende svindel
Den metode, som er brugt, kaldes 'skimming' og er en tendens i tiden, oplyser Per Kragh. Gerningsmændene installerer en indsats på en hæveautomat og kopierer på den måde hævekortets magnetstribe samt eventuelt brugerens pinkode.

I går kunne ekstrabladet.dk fortælle, at flere Nordea-kunder er blevet snydt på den måde. Blandt andet har en kunde fået tømt sin konto for cirka 4000 kroner. Ifølge politiet kan svindlens omfang være meget større end hidtil antaget.

- Indtil videre har vi fået to henvendelser, hvoraf den ene har fået hævet 45.000 kroner på samme hævekort og den anden 6.700 kroner. Men samlet set er der tale om et langt større beløb, hvis man også tæller sagerne i udlandet med, uddyber Per Kragh, som dog ikke kan komme nærmere ind på beløbets størrelse.

Chip-løse hævekort er udsatte
Politiet oplyser, at selve aflæsningen af de mange hævekort er sket for flere måneder siden og i forbindelse med en enkelt betalingsautomat ved en benzinstation i Ubby ved Kalundborg. Men først for nyligt har gerningsmændene misbrugt hævekortene. Borgere skal ikke længere være bange for at bruge pågældende betalingsautomat, beroliger politiet.

Ifølge Per Kragh omfatter svindlen udelukkende hævekort uden chip. Der er tale om chipløse Visa Electron-kort udstedt af Nordea, og det er netop i Nordeas hæveautomater, at gerningsmændene har misbrugt kortoplysningerne.

- Desværre er det ikke alle kort, der er opdateret med chip, selv om en chip gør hævekortene mere sikre. Med de gammeldags hævekort uden chip behøver gerningsmændene nemlig kun at aflæse magnetstriben samt pinkoden, så har de fri adgang til en persons konto, forklarer politikommissæren.

På vej med chipløsning
Nordea oplyser, at banken er på vej med en chipløsning til kunder med Visa Electron. Visa Electron er især målrettet de helt unge kunder ned til 13-års alderen, og kortet kan ikke overtrækkes.

- Vi arbejder på en chipløsning til disse kunder og forventer at have de nye kort klar i løbet af året, oplyser pressechef hos Nordea Stephan Ghisler-Solvang.

Nordea har tidligere understreget, at kunder, der har været udsat for pågældende svindel, får hele tabet dækket af banken. Man skal bare gå på bankens hjemmeside og udfylde en indsigelsesblanket.

Se også: Ny svindel: Aflurer dit dankort i taxienSe også: Dankort-svindlere smilede efter straf

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere