Selv om danske bedemænd stadig begraver deres priser så dybt, at kunderne har svært ved at gennemskue, hvad en begravelse koster før, de står med regningen, tyder en stikprøve på, at der er store prisforskelle i branchen.
En undersøgelse fra den uafhængige portal Begravelsesguiden.dk viser nemlig, at der er over dobbelt så stor forskel mellem den billigste og den dyreste begravelse.
Se også: Griske bedemænd tager ågerpriser for begravelserSe også: Bedemænd skal konkurrere på prisen
Bedemænd skal oplyse priser
Han undrer sig meget over, at langt størstedelen af bedemændene ikke vil oplyse deres priser. Især fordi de i 2010 netop blev pålagt af Konkurrencestyrelsen at være mere åbne om prissætningen.
- De forklarer den manglende åbenhed med, at kunderne ikke spørger efter prisen, når de henvender sig. Men det gør de måske ikke, fordi de står i en sårbar situation, tilføjer han.
Også hos Forbrugerrådet kritiserer man den lukkede bedemandsverden.
- Det er ærgerligt, at mange bedemænd ikke er kommet længere. Det er dog min opfattelse, at der er en bedring på vej, og vi har for nyligt været med til at indgå en aftale med bedemændene om, at der skal kastes mere lys over land. Så i løbet af det kommende år tror jeg, at flere bedemænd vil lægge deres priser på nettet og i det hele taget være mere åbne, siger chefkonsulent hos Forbrugerrådet Martin Salamon.
<b>Læs også: Bedemænd: Priser vil bare forvirre </b>
Danske Bedemænd: Mere åbenhed på vej
Hos Danske Bedemænd mener man ikke, at undersøgelsen giver et retvisende billede af virkeligheden.
- Det er selvfølgelig ikke en særlig høj svarprocent, men det kan hænge sammen med, hvem der har foretaget undersøgelsen. Mange bedemænd er sikkert tilbageholdende med at oplyse deres priser til en privat og fremmed portal, som måske ikke vil sørge for at opdatere priserne jævnligt, siger business manager Axel Jørgensen fra Danske Bedemænd.
- Men hvis det var en privat kunde, der spurgte, ville han så få priserne oplyst?
- Hvis han henvender sig i forretningen så ja. Der er stadig en del bedemænd, der ikke oplyser deres priser på nettet. Men det hænger sammen med, at de ikke har haft værkstøjerne til at lave sammenlignelige priser. De værktøjer har vi givet dem nu med en såkaldt indkøbsguide, som kan ses på vores hjemmeside. Så det er min forventning, at flere bedemænd vil lægge deres priser ud på nettet i løbet af den kommende tid.
- Hvordan kan det være, at der skal være så store prisforskelle mellem den dyreste og billigste bedemand i undersøgelsen?
- Det er helt naturligt, at der vil være prisforskelle, da nogle bedemænd eksempelvis er netbaserede, mens andre kører ud og taler personligt med deres kunder. Det er også meget forskelligt, hvad det såkaldte honorar indeholder. Desuden kan der være tale om en kvalitetsforskel - nogle bedemænd fører måske bare ikke de helt billige kister, så deres billigste kister vil være dyrere end hos andre, tilføjer Axel Jørgensen.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.