FDM anker parkeringsdom

Det er ikke i orden, at private p-selskaber må pålægge bilister afgifter i det uendelige, mener FDM, der anker dagens dom til Højesteret

FDM vil anke dommen over en bilist, der blev pålagt at betale fire afgifter for at holde ulovligt på City Parkerings område i fire dage. (Foto: Kristian Linnemann)
FDM vil anke dommen over en bilist, der blev pålagt at betale fire afgifter for at holde ulovligt på City Parkerings område i fire dage. (Foto: Kristian Linnemann)

FDM er langt fra tilfredse med, at Østre Landsret i dag gav det private p-selskab City Parkering medhold i, at en bilist, der i fire dage holdt ulovligt på deres område, skal betale hele fire parkeringsafgifter. De vil derfor anke dommen til Højesteret.

- Når vi anker, får det opsættende virkning, så vi må vente og se, hvad Højesteret siger. Og der kan jo gå lang tid, før der falder afgørelse der, siger afdelingschef for FDM's juridiske rådgivning, Per Alkestrup til ekstrabladet.dk.

Se også: Rettens dom: Private må udstede p-afgifter i flæng

FDM vil have Højesteret til at tage stilling til, hvor grænsen går.

- Dagens dom i Østre Landsret siger ikke noget om, hvor mange afgifter man kan udstede. Dommen afgør, at det er i orden at udstede fire, men er det også ok at udstede 12 eller 24, hvis en bil holder parkeret i 12 eller 24 døgn? Hvornår er det rimeligt, og hvornår bliver det urimeligt? Der må være proportionalitet i tingene, siger Per Alkestrup, der også henviser til den dom, der i september gav FDM og en bilist medhold i, at kommunale p-vagter ikke må udstede flere bøder, selvom en bil holder ulovligt parkeret i flere dage.

- FDM må konstatere at der pt er en bedre retssikkerhed på de offentlige parkeringspladser. Her kan man kun få en p-afgift pr forseelse. Derfor er vi også nødt til at anke denne afgørelse for at få klarhed over, hvor loftet går, og hvilke økonomiske krav man kan stille til bilisterne, siger han.

En af konsekvenserne af dommen er, at de private selskaber dybest set kan udskrive en afgift kl. 23.50 og kl. 00.10 til uheldige bilejere, der f.eks. har overset eller misforstået en skiltning.

Se også: I dag bliver parkeringskrigen afgjort

Per Alkestrup mener ikke, at dommen, der faldt i dag, yder bilisten retfærdighed.

- Han kørte rundt en tidlig morgen for at finde en p-plads tæt på Kokkedal Station, da han skulle i lufthavnen. Han overså skiltet og kørte ind på City Parkerings område. Lige ved siden af ligger en offentlig p-plads, og havde han holdt der, havde han ikke fået en eneste bøde. Det, mener vi, viser, at han handlede i god tro. Han har ikke sparet nogle penge, og City Parkering har ikke haft et egentligt tab, siger Per Alkestrup, der oplyser, at sagen også vil blive taget op i det udvalg under Justitsministeriet, der arbejder med parkering.

- Vi vil også drøfte det i parkeringsgruppen under justitsministeriet, for forbrugerne kan ikke have interesse i, at der ikke er et loft over p-afgifterne, siger han.

Men den udlægning var dommeren i Østre Landsret altså ikke enig i, da dommen i formiddag blev afsagt. Her lagde retten vægt på, at skiltningen på området var tydelig, så bilisten burde have læst betingelserne for at parkere på området.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen