Kreditforeningen fifler med værdierne

Hold lav profil i forhold til banken, hvis du har afdragsfrie lån i din ejendom, der ligger ud over 80 procent af vurderingen, lyder rådet fra ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi

På baggrund af artiklen i sidste uge om F1-lån er der en læser, der har henvendt sig til mig.

Han beskriver sin situation således:

'Jeg har siden 2003 haft en ejerlejlighed i København. Lejligheden er finansieret ved et F1-lån og intet andet. Jeg ønsker nu at omlægge til F5- eller måske F10-lån, men kreditforeningen vil ikke være med til det fulde beløb. De tilbyder et lån inden for 60 % af deres egen vurdering. Dette ifølge min bank Danske Bank. Godt nok.

Se også: Pas på disse flexlån-fælder

Det kan godt være, at Realkredit Danmark ønsker sikkerhed for deres lån til mig, men jeg forstår faktisk ikke, hvorfor de ikke vil omlægge et allerede eksisterende lån til et andet lån i samme størrelse, som i en længere periode kan sikre min betalingsevne.

Der er tre år tilbage af afdragsfriheden, kommer jeg lige i tanke om - mon det har en betydning, at man ikke vil forlænge den?'

Problematikken, som læseren oplever, er helt almindelig i øjeblikket. Kreditforeningen vurderer - pr. automatik - at når der ikke er betalt afdrag på lånet i seks år, og lejligheden (på grund af krisen) er faldet meget i værdi, vil kreditforeningslånet ligge ud over den værdi, kreditforeningen fastsætter lejligheden i dag.

Se også: Undgå RKI og fogeden, selvom du har gæld

Resultatet af denne automatvurdering er, at kreditforeningslånet skal nedskrives til en restgæld svarende til 80 procent af den nye vurdering. Lovgivningsmæssigt må der ikke være lån ud over 80 procent.

Banken får pludselig en oplagt mulighed for at konvertere en større del af kreditforeningslånet til banklån. Banklån med kortere løbetid, højere og variabel rente, højere indtjening til banken og højere udgifter til læseren - som i sidste ende kan resultere i et salg af lejligheden med underskud.

Totalkredit/Nykredet lancerede sidste sommer to lags-finansiering. Du får et 'traditionelt' kreditforeningslån med mulighed for afdragsfrihed op til 60 procent, dernæst 20 procent med afdrag og kortere løbetid og - hvis det er nødvendigt - banklån til at dække det resterende behov.

Se også: Bankerne tjener for lidt - du må betale

Realkredit Danmark/Danske Bank har endnu ikke meldt denne model ud, men noget tyder på, at den er ved at blive listet ind ad bagvejen.

Har du afdragsfrie lån - og ligger de tæt på de 80 procent eller måske over de 80 procent af den reelle vurdering, så vær varsom med at kontakte din bank/kreditforening. Den reelle vurdering burde være den værdi, lejligheden kan sælges til inden for en tre måneders periode - men det virker som om, denne 'regel' også er under revision, så banken/kreditforeningen sætter den værdi, der passer dem - ud fra størst mulig indtjening.

Få flere gode råd om din økonomi på styrpaapenge.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen