Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Undgå RKI og fogeden, selvom du har gæld

Kom ud af gældsfælden med rådgivning

Selvom det ser sort ud, er det sjældent umuligt at komme ud af gældsfælden, du sidder fast i. (Foto: Colourbox)
Selvom det ser sort ud, er det sjældent umuligt at komme ud af gældsfælden, du sidder fast i. (Foto: Colourbox)

Finansrådet har sendt et nyhedsbrev ud, hvor de skriver, at gældsrådgivningen over for de socialt udsatte virker efter hensigten. Mere end 4.000 danskere har fra 2009 og til nu taget mod tilbuddet om den gratis rådgivning.

Det er et fantastisk tilbud, staten giver sammen med forskellige hjælpeorganisationer, og begrundelsen er, at rigtig mange mennesker ikke kan overskue deres gæld og ikke tør gå ned i banken for at tale med dem om, hvordan problemet kan løses.

Det er korrekt, at mange mennesker har for meget gæld, som vokser dem over hovedet. Man skal huske, inden man begynder at dømme folk for uansvarlighed og ikke at tænke sig om, at der er ingen, der nogensinde selv har taget pengene fra den, de har lånt dem af. Er det tilfældet, bliver de behørigt straffet med fængsel. Hver eneste krone, der er lånt ud, er bevilget af en bankrådgiver eller en, der sidder med magten til at bevilge lån. Selvfølgelig har vi alle selv et ansvar, men i sidste ende er der en 'autoritet', der har sagt ja til lånet, og i 00'erne var der ingen grænser for, hvor meget vi kunne låne - den historie har vi hørt.

Se også: Hvem får pengene, når I går fra hinanden?

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at bankerne ikke også er indstillet på at hjælpe de mennesker, som de selv har bragt så langt ud, med at finde en ordning, som kan blive en win-win-situation for begge parter.

Fra 360.000 til 150.000 i gæld
Det kan lade sig gøre at komme videre, selv om man er den lykkelige ejer af megen gæld. Jeg blev for nylig kontaktet af en kvinde, som alt i alt havde over 400.000 kroner i gæld til mange forskellige kreditorer, herunder også en af Danmarks største banker. Derudover var der både til GE Money Bank, L'Easy, diverse inkassofirmaer etc.

Kvinden er i gang med en uddannelse og er ikke sikker på job efterfølgende. Hun var i den heldige situation, at hun kunne låne 150.000 af en nær ven, og så gik vi i gang med at kontakte alle kreditorer. Skat behøvede vi ikke at kontakte, for de vil bare have deres penge - uanset hvad. Hvis du ikke betaler, laver de løntilbageholdelse - så nemt er det.

Se også: Derfor snupper banken kontanthjælpen

De andre kreditorer blev kontaktet og tilbudt et beløb, som var i forhold til den samlede gæld. Stort set alle vendte positivt tilbage og ville selvfølgelig helst have flere penge, end de var blevet tilbudt - men efter nogle forhandlinger frem og tilbage lykkedes det at få bragt en samlet gæld på over 360.000 ned til 150.000 kroner.

I en tid, hvor kunderne strømmer til RKI, og hvor flere og flere bliver arbejdsløse, er de fleste kreditorer indstillet på at få en del af pengene i stedet for slet ikke at få nogen af pengene. Det skal siges, at banken også gik konstruktivt ind i forhandlingerne, og vi fik en fin aftale med den.

Få professionel hjælp
Har du lånt penge, skal du selvfølgelig betale dem tilbage, og det er også de flestes hensigt den dag, de låner pengene. Men der kan ske noget i livet, som vi ikke budgetterer med, f.eks. skilsmisse, arbejdsløshed, sygdom, som betyder, at det er umuligt at komme ud af den gæld. Det er ikke konstruktivt for nogen - og slet ikke for den, der skylder pengene.

Se også: Lad ikke gælden smadre dit liv

Den frihed, den kvinde oplever nu, efter at stort set al gælden er væk, er fantastisk. Hun får energi til at begynde et nyt liv og til at bidrage til samfundet. En gæld, som du ikke kan se dig ud af, kan nemt betyde, at du mister lysten til at gøre noget ekstra, for uanset hvor mange penge du tjener, skal de bruges til at fylde i 'gamle huller', og du får konstant rykkere, kommer i RKI og bliver slæbt i fogedretten.

I dette tilfælde var kvinden så privilegeret, at hun kunne låne pengene i sit netværk - det er ikke alle, der har det sådan. Men derfor kan der sagtens gøres noget alligevel. Du kan kontakte dine kreditorer og lave en ordning med dem om evt. rentenedsættelse eller ydelsesnedsættelse, indtil du er kommet ovenpå igen. Det kræver selvfølgelig, at du tager ansvar og tilbyder en fornuftig løsning, og så møder du også imødekommenhed fra de fleste.

Gældsrådgivning er en rigtig god ide - fordi den person, der sidder på den anden side af bordet, ikke er følelsesmæssigt involveret i din sag og er i stand til at skabe et overblik og udarbejde en handlingsplan, der skridt for skridt viser vejen ud af det økonomiske kaos.

Læs mere på www.styrpaapenge.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen