Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ejendomsmæglerne vil snakke boligmarkedet op!

Boligmarkedet er ved at lysne, lyder det - men hvem siger egentlig det, og hvorfor siger de det?

Ifølge ejendomsmæglerne går det strygende med boligsalget. Men bankerne vil ikke låne køberne penge. (Foto: Colourbox)
Ifølge ejendomsmæglerne går det strygende med boligsalget. Men bankerne vil ikke låne køberne penge. (Foto: Colourbox)

Home har netop udsendt en pressemeddelelse om, at boligmarkedet er ved at tø op igen. Pressemeddelelsen kommer på baggrund af en stigende omsætning af ejerlejligheder i Københavns-området, hvor salget af ejerlejligheder i august er steget med 15 procent i forhold til august 2011.

Det er gode tegn. Som altid er det i København, at bølgen starter - sådan har det været ved tidligere tiders eksplosioner på ejendomsmarkedet, og det var også i København, at ordet finanskrise første gang dukkede. På det tidspunkt var ejendomsmæglerne i Jylland stadig friske og købte stadig nye biler. Det stoppede så brat!

Homes forklaring på stigningen i salget af ejerlejligheder er at 'køberne igen tror på fremtiden. De kigger fremad, ser stabile priser og ekstremt lav rente'. 'Både priserne og renterne er faldet betydeligt i forhold til sidste år, og det betyder, at et køb af en lejlighed er et reelt alternativ til lejeboligmarkedet, hvilket også hjælper på salgstallene,' lyder det glade budskab.

Bankerne siger nej til hver tredje
Selvom Home forsøger at italesætte, at ejendomsmarkedet er på vej op, viste en artikel i Ekstra Bladet mandag, at

Se også: Hver tredje får afslag: Sådan får du alligevel et banklån .Se også: Søren og konen fik afslag på boligdrømmen

Det gør de, fordi mange købere enten har for meget gæld og dermed ingen opsparing, eller også fordi den nye køber ikke kan leve op til kravet om 15.250 kroner i rådighedsbeløb om måneden til en familie bestående af 2 voksne og 2 børn.

Hvad dækker rådighedsbeløbet?

• Ferier

• Fornøjelser

• Mad

• Tøj til børn og voksne

• Personlig pleje - medicin

• Bolig og haveudstyr

• Gaver

Se også: Sådan tackler du banken

Det er kun den enkelte familie, der kan bestemme, om 15.250 kroner er meget eller lidt, men udfordringen er, at det krav, der bliver stillet til køberne, skal alle familier passe ind i.

Det kunne være en ide i stedet for at kræve et fast beløb at undersøge, hvor stort beløb familien tidligere har levet for, og tage det som udgangspunkt.

Giv ikke op, når banken siger nej
Er du interesseret i at købe hus nu, hvor renten aldrig har været lavere, og huspriserne stadig er i bund, men ikke kan leve op til bankernes rådighedsbeløb, skal du ikke fortvivle.

Kan du bevise, at du har en god bankhistorie, dvs. at du har passet dine ting i banken, ikke været i overtræk, overholdt dine aftaler med banken, at du kan spare op, og kan du dokumentere, at du kan leve for mindre end det krævede beløb, vil jeg anbefale, at du alligevel gør forsøget.

Se også: Du programmerer dig til at mangle penge

Hvis du ikke har en opsparing og bruger alle dine penge hver måned - og alligevel drømmer om at få egen bolig - kan det være svært at overbevise en bankrådgiver om, at du fra den ene måned til den anden kan gå 5-6.000 kroner ned i rådighedsbeløb. Det virker ikke særlig troværdigt, så er det den måde, du indtil nu har administreret dine penge på, vil jeg anbefale, at du begynder at spare det beløb op, som du reelt får mindre til rådighed hver måned, hvis du køber et hus. Det er ikke nok at gøre det i en måned eller to måneder, men kan du bevise, at du i et år har sparet et større beløb op, så er bankrådgiveren til at tale med.

Se også: Lad ikke gælden smadre dit liv

Helheden afgør dine muligheder
Ud over kravet til rådighedsbeløb er gældsfaktoren også et vigtigt parameter, når du kreditvurderes i banken. Gældsfaktoren er det samlede beløb, du 'må have' i gæld set i forhold til din samlede indtægt. Som tommelfingerregel er den 3 - det betyder, at en samlet husstandsindkomst på 600.000 kroner om året kan maks. have en samlet gæld på 1.800.000 kroner.

Rådighedsbeløbet og gældsfaktoren er bare to elementer i en samlet vurdering, der foretages ved huskøb. Din 'bankhistorie' spiller også ind, dine fremtidsmuligheder, din alder og selvfølgelig ejendommens stand og beliggenhed.

Få flere gode råd om din privatøkonomi på styrpaapenge.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen