Så meget koster stjålne Macs og smartphones

Forsikringsselskaberne fik sidste år 30.000 flere anmeldelser om stjålne iPhones, iPads, bærbare computere end året før

Tyve elsker dyre smartphones og Mac-computere. (Foto: Colourbox)
Tyve elsker dyre smartphones og Mac-computere. (Foto: Colourbox)

411,5 millioner kroner. Så meget måtte forsikringsselskaberne sidste år punge ud for stjålne smartphones, mobiltelefoner, iPads, bærbare computere og lignende.

Det viser Forsikringsoplysningen Forsikring & Pensions opgørelse over erstatninger for såkaldt simpelt tyveri, som blandt andet er tyverier på caféer, fra lommen eller tasken og lignende.

I 2011 fik forsikringsselskaberne 100.268 anmeldelser for den type tyveri, og der blev i gennemsnit udbetalt 4.103 kroner i erstatning pr. anmeldelse.

Eksplosion af simple tyverier
Tallene viser en markant stigning i antallet af de simple tyverier. I 2010 blev anmeldt knap 30.000 færre af den type tyverier (71.890), og i årene før har antallet svinget mellem godt 73.000 og knap 85.000 anmeldelser.

Tyvenes favoritgenstande er ifølge Forsikringsoplysningen smartphones, iPads, lommekameraer, bærbare pc'ere, penge og smykker - hvoraf de kostbare teknologiske tyvekoster oftere og oftere bliver udstyret med sporingsudstyr.

Læs også:

Se også: Ukendte mænd bruger min stjålne Mac og Se også: Politiet: Nu henter vi computeren

Politi: Mange sporer stjålne genstande
Samtidig bekræfter politiet overfor ekstrabladet.dk, at flere og flere plyndrede danskere er ivrige for at hjælpe til opklaringen af tyverisagerne, fordi de selv kan spore deres stjålne genstande - for eksempel smartphones, tablets, bærbare computere osv.

Alligevel fanger politiet langt fra alle tyvene. Du kunne i går på ekstrabladet.dk læse historien om Camilla Bech, der siden august med sporings-udstyr har kunnet følge sin stjålne Mac-computer og oven i købet se billeder af de mænd, der har brugt computeren.

Forsikringsselskaber får besked om teknologiske spor
Hos forsikringskæmpen Topdanmark hører forsikringsfolkene også af og til fra kunderne, at de kan følge deres stjålne genstandes elektroniske spor.

- Vi oplever nogle gange, at kunder, når de anmelder smartphonen stjålet, oplyser, at de via en app kan se, hvor telefonen er henne, siger Jens Langergaard, kommunikationschef i Topdanmark, til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Derfor knalder politiet ikke flere Mac- og iPhone-tyve

- Der kan man selvfølgelig godt fornemme og forstå, at det er frustrerende for kunden, hvis de, før de ringer til os, har oplevet, at politiet ikke har tid, tilføjer Jens Langergaard, der understreger, at Topdanmark altid advarer kunderne mod selv at opsøge den stjålne telefon:

- Selv om man ideelt set selv kunne begynde at lede efter det stjålne, kan ingen vide, hvilke personer de vil møde. Og man risikerer at havne et sted, hvor man risikerer flere skader.

Læs også:

Se også: Sådan tyveri-sikrer du din dyre elektronik

Lad smartphonen ligge derhjemme
Langergaard vil ikke vurdere, om politiet burde gøre mere for at opklare tyverier, hvor de stjålne genstande kan spores:

- Vi har forståelse for, at politiet prioriterer og er tilfredse, når vi - også i din avis - kan læse, at politiet optrevler bander, der rydder villaer for genstande til flere hundrede tusinde kroner. En opklaring af et indbrud til 180.000-200.000 kroner er der selvfølgelig mere værdi i end en mobil til 2500 kroner.

Kommunikationschefen forklarer desuden, at forsikringskunderne har en forventning om hurtigt at få udbetalt forsikringsbeløbet og typisk ikke kan vente i dage- eller månedsvis på, at politiet måske - måske ikke - finder deres stjålne telefon eller computer.

- Så i jeres verden vil det allerbedste være, hvis man altid har en tændt smartphone liggende i parcelhuset, som tyvene ikke kan holde nallerne fra, så politiet nemt kan blive ledt på sporet og forhåbentlig finde alle tyvekosterne samlet?

- Jeg vil da i hvert fald håbe, at politiet i en sådan situation spørger dem, om de har installeret noget sporingsudstyr i telefonen, siger Langergaard.

Læs også:

Se også: Fik cykel stjålet - til salg samme aften

Har du fået stjålet noget, som du kunne spore elektronisk eller se sat til salg på nettet, så tip os: Send sms/mms til 1224 (koster alm. sms-takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen