Bor du i en skyldner-kommune?

Antallet af danskere, der er registreret i RKI, stiger år for år, og nogle kommuner har flere skyldnere end andre. Se her hvor mange dårlige betalere, der bor i din kommune

Der er stor forskel på, hvor i landet, der bor flest skyldnere - og hvor gælden hos de dårlige betalere er størst. (Foto: AP)
Der er stor forskel på, hvor i landet, der bor flest skyldnere - og hvor gælden hos de dårlige betalere er størst. (Foto: AP)

Mobilbrugere kan se kortet ved at følge dette link

Tillykke! Danskerne har sat en noget tvivlsom verdensrekord. Vi er nemlig dem, der skylder allerflest penge væk. Private danskere skylder tilsammen 14,4 milliarder kroner væk, viser nye opgørelser fra Experian RKI.

Se også: Voksne får økonomisk hjælp af mor og far

Siden årsskiftet er 4000 nye danskere mellem 18-99 år registreret i RKI, og det samlede antal af skyldnere er 221.570. Det svarer til, at hver 20. dansker i gennemsnit har tre misligholdte gældssager og dermed er registreret som dårlig betaler. Og det er 12.500 flere end samme tid sidste år.

Lolliker er de værste
Som det ses på kortet er der stor forskel på hyppigheden af skyldnere afhængigt af, hvor i landet man befinder sig. Lolland indtager en klar førsteplads, når det kommer til befolkningstætheden af skyldnere. Næsten hver 10. lollik er registreret i RKI. Andenpladsen er besat af Ishøj, hvor mere end ni ud af 100 repræsenterer det tvivlsomme register.

Er du registreret i RKI? Log på her og tjek

I den anden ende af skalaen finder man Allerød, hvor kun 1 ud af 50 er stemplet som skyldner. Næsten lige så få RKI-registrerede finder man i Rudersdal Egedal, hvor kun henholdsvis 2,46 og 2,71 procent af borgerne er stemplet som officielt dårlige betalere. Og på Fanø er der grund til at være stolt. Her er nemlig kun 2,59 procent af borgerne registreret i RKI. Og dem, der har gæld, skylder 'kun' lige over 44.000 kroner i gennemsnit .

Se også: Hver 20. dansker kan ikke betale <b>Læs også: Hver 20. dansker kan ikke betale </b>

I det større perspektiv kan jyderne dog også tillade sig at være stolte. Især Midtylland gør sig primært positivt bemærket som det større geografiske område, hvor færrest indbyggere er registreret som dårlige betalere.

Nordsjællændere skylder mest
Til gengæld har de gældstyngede i Nordsjælland en større gæld at slæbe på. Hvor lollikkerne i gennemsnit skylder knap 63000 pr. skyldner, skylder de forgældede i Gribskov lige under 108.000 pr næse. I Hedensted og Lemvig på den anden side af bæltet har skyldnerne også gjort det grundigt. I begge kommuner skylder hver RKI-registrerede på den grimme side af 95.000 kroner.

Se her hvor i landet skyldnere skylder mest

Det er sejt at skylde
Der er ingen tegn på, at danske skyldnere bliver færre - tværtimod. Når hver 20. dansker er stemplet som dårlig betaler, er det ikke uden grund, mener forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, rådgiver i Nordea.

- Jeg tror desværre, vi må konstatere, at vi lige nu mangler rollemodeller, der gør det cool at have styr på økonomien. Det er ikke just de ansvarlige typer, vi ser som helte på tv. Vi må som samfund få vendt udviklingen, så det bliver sejt at være én, der tager vare på sig selv, også økonomisk. Vi må iværksætte initiativer, der kan hjælpe svage sjæle, der enten køber for impulsivt og for meget - eller bliver uvenner med deres kreditor og nægter at betale, siger hun.

Og hun får følge af kommunikationsdirektør Kim Bach fra Experian. Også han mener, at det er stort problem, at så mange danskere blæser på, at de skylder penge væk.

- Vi kan se, at det stadig er vanskeligt at nedbringe gælden, for eksempel skylder de 50-70 årige i RKI nu gennemsnitligt over 80.000 kr. hver, og de unge 18-20 årige har øget det skyldige beløb med 2.000 kroner siden januar, fra 9.913 til 12.020 kroner. Gæld er fortsat et alvorligt samfundsproblem, slår han fast.

Find selv flere fakta om skyldnere her (klik på linket for at åbne eller højreklik for at gemme pdf'en)

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen