Tøj og sko er blevet dyrere siden sidste måned

Forbrugerpriserne viser en svag stigning fra september til oktober, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Det er dyrere at tage med konen på shopping i denne måned end i oktober, viser tal fra Danmarks Statistik. (Foto: Colourbox)
Det er dyrere at tage med konen på shopping i denne måned end i oktober, viser tal fra Danmarks Statistik. (Foto: Colourbox)

Tøj og sko er blevet lidt dyrere, mens forbrugerne oplever lavere priser på mad og drikkevarer.

Det gør, at forbrugerpriserne i oktober steg med 0,7 procent sammenlignet med samme tidspunkt året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger inflationen lidt fra niveauet på 0,5 procent i september.

Cheføkonom i BRF Kredit, Ulrikke Ekelund, siger, at udviklingen er positiv.

- Prisstigningerne er accelereret en smule siden september. Det skubber deflationsspøgelset lidt i baggrunden og vidner trods alt om en vis fremgang i økonomien, siger hun i en skriftlig kommentar.

Se også: Frigivet tøj kan få tøjpriser til at falde Frigivet tøj kan få tøjpriser til at falde

Der er kun tale om en lille stigning, og en inflation på 0,7 procent er bemærkelsesværdig lav.

- Det er stadigvæk et udtryk for, at vores økonomi kører i et meget lavt gear, siger Ulrikke Ekelund.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen peger på, at den danske inflation er på samme niveau som i euroområdet, der i sidste uge overraskende fik den Europæiske Central Bank (ECB) til at sænke eurorenten.

- Det skete som bekendt ikke herhjemme, hvor fokus i pengepolitikken er på valutakursen og ikke på inflationen.

- Men udviklingen betyder også, at den relativt markante forbedring af konkurrenceevnen, som Danmark ellers har oplevet - fordi inflationen herhjemme i lang tid har været lavere end i euroområdet - er ved at være en saga blot, siger Helge J. Pedersen i en kommentar.

Mange husholdninger vil formentlig glæde sig over, at føde- og drikkevarer samt boligudstyr generelt er blevet billigere.

- Det gør, at husholdningerne får en bedre købekraft ud af deres løn. Det er således især grøntsager, kød, møbler boligudstyr og tæpper, der er blevet billigere.

- Mange af disse ting er nødvendighedsvarer, hvorfor at ændringerne kan mærkes. Dermed svarer prisfaldene til, at man har fået et større rådighedsbeløb, siger Helge J. Pedersen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere