Læge: Shampoo med koffein er til grin

Ny koffeinshampoo skulle være et mirakel mod hårtab - danske eksperter vurderer dog, at den tyske producent er på meget tynd is

Ifølge reklamen fra Alpecin tager det to minutter, før koffeinen trænger ned i hovedbunden. (PR-foto)
Ifølge reklamen fra Alpecin tager det to minutter, før koffeinen trænger ned i hovedbunden. (PR-foto)

DIN MENING: Stoler du på shampoo mod hårtab virker? Skriv din kommentar under artiklen

Undersøgelser med færre end 40 deltagere og en alvorligt udseende ’doktor Adolf Klenk’ som reklamefigur.

Det er baggrunden for, at et tysk firma i disse måneder forsøger at give danske mænd med begyndende skaldethed et nyt håb.

Ifølge den massive reklamekampagne kan den såkaldte Alpecin-shampoo forebygge hårtab, fordi produktet indeholder koffein:

- Det lyder som en ren and, mener en af Danmarks førende hudlæger og professor i dermatologi Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital.

- Intet tyder på, at koffein har en effekt mod hårtab.

Helt til grin
Det tyske kosmetikfirma påstår, at hvis man lader deres shampoo sidde i to minutter, vil koffeinen trænge ned i huden og gøre en kæmpe forskel for hårvæksten:

- Men det er jo helt til grin. Og jeg tror ikke, at de kan bevise det, vurderer Jørgen Serup, der fremhæver, at koffein er vandopløselig. Derfor er det også usandsynligt, at midlet overhovedet trænger ned i hårrødderne, mener hudlægen.

- Koffein er selvfølgelig et godt reklameord, som vækker genkendelse hos forbrugerne, men de risikerer altså at blive snydt.

Ubrugelig forskning
Heller ikke overlæge Christian Gluud fra Rigshospitalet er imponeret.

Til daglig arbejder han med at vurdere, om forskning er god nok. Og her dumper det tyske firma og ’doktor Adolf Klenk’:

- Deres resultater kan ikke bruges, når forsøgspersonerne ikke er tilfældigt udvalgt, mener Christian Gluud.

Ifølge Alpecin har man netop lavet undersøgelser med 30-40 udvalgte testpersoner. Og undersøgelserne varer blot nogle få måneder i stedet for mindst et år, som der normalt skal til for at se en reel effekt.

Dommen fra overlæge Christian Gluud er derfor ret klar:

- De forsøg har intet med forskning at gøre.

Doktor Adolf Klenk er hovedet bag reklamerne for Alpecin-shampoo og også manden, der har lavet det meste af forskningen.

Firmaet bag Alpecin og Hr Klenk ønsker dog ikke at stille op til et interview med Ekstra Bladet. I stedet har vi på engelsk modtaget flere længere tekniske forklaringer.

Ifølge Alpecins danske PR-firma er det netop Dr. Adolf Klenk, der står bag de skriftlige svar, hvor han forsikrer, at produktet virker. Og han afviser, at forskningen bag Alpecin er dårlig.

Man kan også sagtens lave forsøg med ganske få forsøgspersoner, mener han og afviser samtidig, at firmaets egne forsøg har varet for kort tid eller været alt for ukritiske over for produktet.

Se også: Doktor Adolf Klenk: Det virker skam

Igennem flere år har Dr. Klenk i øvrigt været udsat for satire på Facebook, YouTube og Twitter, hvor der bliver lavet grin med reklamerne og den alvorlige doktor. Flere af de kritiske kunder tror slet ikke på, at Dr. Klenk findes - han må være en skuespiller, mener de.

Alpecins danske PR-firma fastholder dog, at Alolf Klein skam er god nok - og at han til hverdag arbejder som: 'head of research and development' hos Alpecin.

DIN MENING: Stoler du på shampoo mod hårtab virker? Skriv din kommentar under artiklen

1 af 2 Koffein har ingen effekt på hud og hår, mener Jørgen Serup, der er hudlæge og professor i dermatologi. I værste fald risikerer forbrugerne derfor at blive snydt, når de køber produktet. (Arkivfoto: Anthon Unger)
2 af 2 Ifølge reklamen fra Alpecin tager det to minutter, før koffeinen trænger ned i hovedbunden. (PR-foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer