Ugen i Aktieland: Man sku' ha investeret i Grækenland

Hvis du gik mod strømmen, da økonomien gik grassat i Sydeuropa, kan du høste frugten nu

Grækenlands økonomi har været helt til rotterne - men har du investeret i landet, er det måske ikke helt tosset... (Foto: Colourbox)
Grækenlands økonomi har været helt til rotterne - men har du investeret i landet, er det måske ikke helt tosset... (Foto: Colourbox)

Aktiemarkedet er bedst, når det er værst. Det gamle børsheld har endnu engang vist sig at holde stik.

De markeder i Europa, der har klaret sig bedst siden sommeren 2012, hvor uroen var på sit højeste og eurokrisen for alvor var ved at slå hul på EU, er nemlig blandt andet Grækenland, Italien og Spanien. Børsen i Athen er steget med 90 procent, mens Madrid er oppe med 60 procent og Rom med 50 procent.

Dermed slår de sydeuropæiske markeder de nordeuropæiske, selvom Nord-Europa har en langt bedre økonomi.

Se også: Ugen i Aktieland: Kvinde står bag næste aktiekrak

Når man investerer, så drejer det hele sig om timing. Mange private investorer køber aktier, når de har læst, set og hørt fra naboen, at aktiemarkedet stiger, og så er det nogle gange for sent. De får i hvert fald hverken den hele eller den halve gevinst med.

Derimod bragte f.eks. Berlingske Business i sommeren 2012 en artikel med overskriften 'Så sort ser det ud på børsen i Athen', og når alle er negative, så er der den helt store gevinst at hente.

Man kan også vælge at være langsigtet investor, og her kan man være lidt ligeglad med, hvordan markedsstemningen er pt, ja faktisk skal man håbe på, at aktiemarkedet har det svært.

Se også: Ugen i Aktieland: Danske boligejere, så er det nu

Hvis man alligevel først skal sælge sine aktier om 20 år, så kan det jo være en fordel, hvis de næste 5-7 år ikke byder på kursstigninger. Så kan man nemlig købe billige aktier op løbende, inden de begynder at stige igen – for aktiemarkedet stiger altid på langt sigt, bare man køber bredt nok op.

Men hvad skal jeg investere i lige nu, hvis jeg gerne vil gå efter noget, der er svagt?

Det er svært at finde svage aktiemarkeder lige pt, så der skal man ikke rigtigt kigge hen, men måske man skal tænke modsat så, nemlig at aktiemarkedet er stærkt lige pt, så mon ikke det er tid til en lille korrektion, og det er faktisk det, som markedet er i gang med nu.

For den lidt mere sofistikerede investor kan man satse på et fald i aktierne, men det bliver kun kortvarigt. Markedet og økonomierne ser robuste ud, så på længere sigt skal de nok stige.

[[[[[

Finansmanden Martin Lykke, der i Danmark er medejer af npinvestor.dk og npforex.com, vil hver uge komme med sine kommentarer til, hvad der sker på aktiemarkedet.

Det sker under overskriften 'Ugen i Aktieland'.

Martin Lykke har de seneste 20 år beskæftiget sig med de finansielle markeder, hvoraf de seneste syv år har været fra verdens finansielle centrum, London. Via npinvestor.dk kan man som aktie-interesseret følge daglige nyheder og som det eneste sted i Danmark gratis se aktiekurser i realtid.

]]]]]
0 kommentarer
Vis kommentarer