Har du råd til at sove på D'Angleterre?

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

D'Angleterre er flot og smukt - og dyrt! Måske er det helt uopnåeligt for dig, hvis du har programmeret dig til at tænke det sådan. (Foto: Lars Krabbe)
D'Angleterre er flot og smukt - og dyrt! Måske er det helt uopnåeligt for dig, hvis du har programmeret dig til at tænke det sådan. (Foto: Lars Krabbe)

D'Angleterre i København er for første gang i 5 år julepyntet, og det er meget smukt. Bestyrelsesformand Fru Remmen har udtalt, at udsmykningen løber op i ca. 2 millioner kroner - et beløb, som sikkert får mange forretningsdrivende til at gispe efter vejret i en jul, hvor der bliver sparet på gaverne.

I denne uge gik jeg selv forbi den meget smukke juleudsmykning og overhørte følgende samtale mellem en mor og hendes barn på 4 år:

Barnet: - Hvad er det for et hus?

Moren: - Det er et hotel.

Barnet: - Skal vi ikke prøve at bo på det hotel?

Moren: - Nej, det koster mange penge. 5.000 kr. for at få lov til at sove en nat. Det er lige så mange penge, som vi betaler for at sove i 30 nætter. Det er meget dyrt.

Se også: Sådan får du flere penge ud af dem, du har

Hvis samtalen havde fundet sted mellem d'Angleterres bestyrelsesformand og hendes børnebørn, havde den formentlig lydt således:

- Hvad koster det at bo på dit hotel, farmor?

Farmor: - Det er ikke særlig dyrt, kun 5.000 kr. for en nat. Til gengæld er vores julepynt lidt dyr, den koster 2 millioner kr.

Samtaler mellem børn og voksne om penge er helt naturlige - og de lægger fundamentet for børnenes opfattelse af penge og deres værdi for resten af livet.

Se også: Her er løsningen på dit økonomiske rod

Barnet, der går forbi med sin mor, vil - når han går forbi på Kgs. Nytorv - have en fornemmelse af, at det hotel vil han aldrig kunne komme til at overnatte på. Det er ikke engang sikkert, at han bevidst tænker det, men fornemmelsen vil være der, og den kan betyde, at han heller ikke senere i livet besøger restauranten på d'Angleterre - selvom han måske får råd til både at spise og sove.

Til gengæld vil det for bestyrelsesformandens børnebørn være en naturlig del af deres liv, at de færdes på hotellets gange og får gaver i den dyreste suite på hotellet.

Se også: Køb julegaverne foran brændeovnen

Er det dyrt at sove på hotellet med den smukke juleudsmykning? 5.000 kr. eller mere for en nat. 5.000 er bare et tal. Du lægger en værdi i tallet, og det afgør, om det er dyrt eller billigt.Den værdi, du lægger i tallet, handler også om, hvad du ellers kan få for 5.000 kr.

Hvis du sammenligner med, at det er det samme, som du betaler i husleje for en måned, kan det være dyrt, men det kan også være, at du bor billigt, fordi du har prioriteret et par gange om året at kunne overnatte på et dyrt hotel.

Hvis du sammenligner prisen for en overnatning med prisen på to menuer med vin på Noma, så er det ikke så dyrt.

Se også: God privatøkonomi starter i skolen

Det interessante - eller det sørgelige - ved de programmeringer, vi alle har fået gennem barndommen, er følgende:

1. Forbliver dine programmeringer ubevidste, vil du resten af livet tro, at verden er, som du oplever den - og måske tro, at det er umuligt for dig nogensinde at komme til at overnatte på d'Angleterre eller et andet sted med tilsvarende priser.

2. Bliver du bevidst om programmeringerne - og ønsker at ændre dem - er det en meget vanskelig opgave. Programmeringerne er tanker, vi har tænkt i mange år, og adfærd, som vi har haft og gjort i mange år, og som er blevet til vaner. Alle, der har forsøgt at ændre en vane, ved, hvor vanskeligt det er.

Se også: Få styr på økonomien - én gang for alle

Sidder du med en fornemmelse af, at noget i dit liv kan være anderledes, eller at din situation ligner dine forældres, det kan f.eks. være din økonomiske situation, din jobsituation, dit parforhold eller andet, er det, fordi du har skabt et liv ud fra de programmeringer, du har fået tidligt i barndommen. Det er altid muligt at ændre det, hvis du er villig til at gøre det, der skal gøres. Det kræver mod, tid og motivation.

[[[

(Fotograf: Søren Kristensen, SOLK)

Lone Eriksen, økonomisk coach og indehaver af Primaliva.dk, som indtil november 2013 var www.Styrpaapenge.dk

Lone arbejder med økonomisk udvikling gennem paradigmeskift, fokus på mentale forandringsprocesser og ændring af pengevaner.

Lone har mere end 20 års erfaring både fra bank, kreditforening og ejendomsmægler og har suppleret sine finansielle erfaringer med studier i NLP.

Lone har været selvstændig siden 2010.

]]]
0 kommentarer
Vis kommentarer