Klumme: Pengeproblemer i parforholdet

36.449 par blev skilt i 2013. Årsagerne til disse skilsmisser kan være mange, men en af de helt store årsager er økonomien

(Foto: Colourbox.com)
(Foto: Colourbox.com)

Du forbereder dig på mange ting, inden du gifter dig, og du kan gå i parterapi, til sexolog m.v. for at holde gnisten i forholdet, men hvis der ikke er enighed om, hvordan økonomien skal administreres, kan alle de andre ting være ligegyldige.

Nogle par har tidligere været gift, for de fleste er det første gang, man bliver gift, og derfor er det helt nyt landområde, som skal indtages, når der indgås ægteskab, eller når I flytter sammen.

Alle har en privatøkonomi, før man flytter sammen, og alle har en pengehistorie med sig, og det er, når to privatøkonomier og to pengehistorier skal fusioneres, uden at der er fokus på og især uden at der bliver talt om det inden - eller undervejs - at pengekonflikterne opstår.

Når konflikterne udvikler sig, og følelserne tager over, kan det være vanskeligt at betragte sin situation objektivt.

Pengekonflikter, der udvikler sig over tid, optrappes og kan ende med en skilsmisse, hvis du ikke tager ansvar for situationen.

3 niveauer på pengekonflikttrappen:

Niveau 1: Uoverensstemmelse om hvordan pengene skal bruges
Uoverensstemmelsen opstår, fordi en af jer har brugt penge på noget, som den anden ikke synes er lige så værdifuldt - og finder det så alvorligt, at det bliver påtalt. Konflikten på dette niveau kan være positiv - den opstår, fordi I ikke har fået afstemt jeres værdier om penge og især om, hvordan penge skal bruges og til hvad. Du kan vælge at vende uoverensstemmelse til noget positivt ved at holde fokus på, at her et område, der skal arbejdes med, og at det stadig er pengevanerne, det handler om, og ikke jer som personer.

Niveau 2: Fokus flytter sig fra penge til personerne
Bliver pengeuoverensstemmelsen ikke løst på niveau 1, udvikler konflikten sig. Det begynder nu at handle om jer og den måde, I bruger penge på. Pengeproblemet vokser, og I stopper nu samtalen om enhver løsningsmodel.

Fokus flytter sig fra uenigheden om, hvordan pengene er brugt, til din partner og alle hendes/hans irriterende handlinger - ikke kun på pengeområdet, men på alle øvrige områder også. Det er pludselig blevet din partners skyld, at I har pengeproblemerne. Det er på dette niveau, at du pludselig kommer i tanker om, at der var da også engang for tre år siden, hvor din partner også købte noget andet unødvendigt eller foretog en mærkelig investering. Dialogen imellem jer udvikler sig nu til at være diskussioner og spydige bemærkninger.

På dette niveau i konflikten har du glemt, hvad den oprindelige uoverensstemmelse begyndte med, og det er nu negative tanker og følelser, der dominerer dig. Det er meget nemt at bliver fanget af en gammel, negativ følelse, som du ikke kan forklare hvor stammer fra, men den kommer til at dominere din adfærd.

Det er vigtigt at stoppe op her, inden jeres indbyrdes relation bliver meget påvirket af det. Hvis I fortsætter uden at gøre noget ved det eller får hjælp til at løse konflikten, har I direkte retning mod en skilsmisse.

Niveau 3: Nu begynder krigen

På dette niveau bliver det meget ubehageligt - her begynder du at anklage din partner for pengeadfærden.

I taler ikke længere sammen, og skyttegravene hober sig op. Nu begynder det at handle om, at du vinder, og din partner taber. Du begynder at tale om konflikten med andre og at komme med nedladende bemærkninger om din partner - ikke blot i forhold til penge, men også mere generelt om, hvordan han/hun fungerer, og hvad hun ellers gør.

Nu er I kommet dertil, hvor en skilsmisse er uundgåelig - I kan ikke længere være sammen og slet ikke bo sammen, så den ene flytter.

Hvordan undgår I at lande på pengekonflikttrappen?

1. Afklar hvad der er vigtigt for jer - hver især

eksempelvis:
• Er det vigtigt at have penge til disposition, hvor der ikke skal aflægges regnskab for, hvad de er anvendt til?

• Er det vigtigt, at I kan spise ude fire gange om måneden?

• Er det vigtigt, at der er en opsparing til uforudsete udgifter?

• Er det vigtigt, at I får afviklet gælden hurtigt?

2. Tal om ønskerne til fremtiden

3. Hvilke drømme går I rundt med, som SKAL realiseres?

4. Hvordan ønsker I, at livet skal udfolde sig, og hvad koster det?

5. Bliv enige om jeres økonomiske fundament

6. Følg op - hold ' økonomiske topmøder' en gang om måneden, hvor I følger op på jeres beslutninger, på resultatet og evaluerer jeres målsætninger og indsatsen for at nå målet

[[[

(Fotograf: Søren Kristensen, SOLK)

Lone Eriksen, økonomisk coach og indehaver af Primaliva.dk, som indtil november 2013 var www.Styrpaapenge.dk

Lone arbejder med økonomisk udvikling gennem paradigmeskift, fokus på mentale forandringsprocesser og ændring af pengevaner.

Lone har mere end 20 års erfaring både fra bank, kreditforening og ejendomsmægler og har suppleret sine finansielle erfaringer med studier i NLP.

Lone har været selvstændig siden 2010.

]]]
0 kommentarer
Vis kommentarer