Her vil realkreditinstitutterne nødigst låne dig penge

Kommuner med lav vækst og lange liggetider har svært ved at få realkreditlån, indrømmer Realkreditrådet

I de røde områder på kortet er væksten lav og liggetiderne lange. Her er realkreditinstitutterne tilbageholdende med at låne penge ud. (Collage: Google maps koblet med oplysninger fra Realkreditrådet)
I de røde områder på kortet er væksten lav og liggetiderne lange. Her er realkreditinstitutterne tilbageholdende med at låne penge ud. (Collage: Google maps koblet med oplysninger fra Realkreditrådet)

I store dele af danmarkskortets hjørner er det mere end almindelig svært at få lov til at låne penge hos realkreditinstitutterne, hvis man gerne vil købe en bolig.

Det gælder de dele af landet, som er markeret med rødt på kortet herover: Her er der lav vækst kombineret med en lang liggetid på husene. Det får realkreditinstitutterne til at være tilbageholdende med at låne ud, bekræfter realkreditinstitutternes fællesorganisation, Realkreditrådet, over for ekstrabladet.dk.

- Hele systemet baserer sig jo på, at man tager sikkerhed i husene, så vi kan overtage ejendommen og sælge den igen, hvis ejeren mister muligheden for at betale sine lån. Og i disse dage, hvor man flytter væk fra landområderne, hvor arbejdspladserne forsvinder og infrastrukturen og skolerne lukker ned, så er der færre til at købe de her huse, siger vicedirektør Jan Knøsgaard til ekstrabladet.dk.

LÆS:

Se også: De bestemmer hvor vi skal bo

Kan ikke låne hvor ingen vil bo
Han henviser til, at realkreditinstitutterne er underlagt retningslinjer, hvor de skal vurdere en ejendoms 'omsætlighed', før de må give et lån.

Det vil sige, at ejendommen skal kunne sælges inden for rimelig tid og på almindelige markedsvilkår, og at pantets værdi ikke må overstige den markedspris, som ejendommen forventes at kunne sælges for inden for en periode på seks måneder, oplyser Realkreditrådet.

Det kan være et problem i de områder, hvor vækst og boligpriser har taget et fælles dyk ned i katastrofespiralen, siden boligboblen bristede og finanskrisen ramte.

- Vi vil gerne levere billige lån til danske boligejere, det vil vi også gerne derude, men hvis der ikke er nogen der vil bo der, så er det altså svært, siger Jan Knøsgaard til ekstrabladet.dk.

Tag et banklån!
Han ser den restriktive udlånspolitik som en beskyttelse af realkreditsystemet, som skal sikre lavt forrentede lån til danskerne ved at begrænse deres tab.

Det kan de blandt andet gøre ved, ikke at låne penge i områder, hvor der ikke er sikkerhed for, at huset lan sælges igen uden tab.

- I sidste ende, hvis du bor de steder, så er det ikke sikkert, at du kan få et realkreditlån. Men hvis du har god økonomi, så gå i banken og få et lån. Det bliver lidt dyrere, men du får dog din finansiering. Realkreditlånet kræver altså, at der er den der særlige sikkerhed for, at instituttet ikke får tab, for at vi kan blive ved med at udbyde de her særlige lån, fortsætter han.

LÆS:

Se også: Her må du ikke låne til huskøb

Der er ingen blacklistning
Diskussionen om 'sorte pletter' på realkreditinstitutternes udlåns-landkort begyndte at rulle, da en indbygger på den lille ø Årø fik afslag på realkreditlån til et hus, kun baseret på husets beliggenhed.

Jan Knøsgaard afviser dog, at der er såkaldte 'sorte pletter' på landkortet, hvor man uanset husets beskaffenhed ikke kan få et lån.

- Men man kommer ikke uden om, at der er flere derude, der får nej, og derfor kan man få indtryk af, at det er en blacklistning, men det er altså ikke tilfældet. Hvis der er forretningsmæssigt grundlag, vil vi også gerne udlåne pengene, siger Jan Knøsgaard til ekstrabladet.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer