Pas på: Hans råd gør boliger til fallitbo

Grådige rådgivere scorer kassen på at gøre andelsboliger til fallitbo - købere risikerer milliontab

' Vil du ikke godt lade være med at fotografere mig - jeg synes ærligt talt ikke, det er særlig behageligt,' lyder det fra en synligt irriteret Nicolai Giødesen, da Ekstra Bladet konfronterer ham med hans forretningsmetoder (foto: Kristian Linnemann)
' Vil du ikke godt lade være med at fotografere mig - jeg synes ærligt talt ikke, det er særlig behageligt,' lyder det fra en synligt irriteret Nicolai Giødesen, da Ekstra Bladet konfronterer ham med hans forretningsmetoder (foto: Kristian Linnemann)

HJÆLP OS: Kender du til andelsbanditterne - send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Det lyder for godt til at være sandt: Gør din andelsbolig flere hundrede tusinde kroner mere værd uden at røre en finger.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at tre af bagmændene bag den omstridte metode - som har kostet adskillige andelsboligejere dyrt - fortsætter med at stifte usikre andelsforeninger.

- Jeg må på det kraftigste advare potentielle andelshavere mod at hoppe med på den forretningsmodel, siger direktør i Økonomihuset Nordsjælland, Henrik Grave.

- Den er kortsigtet og gavner kun dem, der vil have en hurtigt fortjeneste og så smutte fra andelsforeningen så hurtigt som muligt. På længere sigt er andelsforeningerne tikkende økonomiske bomber.

Advokat bag smart trick
Advokat Nicolai Giødesen, valuar Finn Malling og ejendomsmægler Richard Schmidt er trekløveret, der i flere år har overbevist københavnske boligejere om, at de skal følge deres råd.

Problemet er, at deres rådgivning i dag har adskillige konkurstruede og nødlidende andelsforeninger på samvittigheden.

Advokat Giødesens speciale er at opsøge lejere i ejendomme, der er til salg, for at få dem til at stifte en andelsforening.

Undervejs overbeviser han dem om, at det er en god forretning at opskrive værdien af ejendommen kunstigt.

Valuarer med i spillet
Advokatens forretningsmodel er en såkaldt ' no cure - no pay'. På dansk: Giødesen SKAL have lejerne med på ideen om fiktivt at gøre deres fremtidige ejendom mere værd. Ellers kan han ikke score sit salær på mellem 300.000 og 400.000 kroner.

Og her kommer valuarerne Malling og Schmidt ind i billedet.

Med deres velvillige hjælp kan Giødesen nemlig omgående opskrive værdien på den ejendom, lejerne skal lokkes til at overtage.

Opskrevet med 12,2 mio.
Når opskrivningen sker umiddelbart efter, at andelsforeningen er stiftet, får ejendommen en kunstig friværdi. Og den kan så fordeles imellem andelshaverne, der på papiret kan se værdien af deres andelsbeviser blive mangedoblet.

Og det er ikke småbeløb, Giødesen og co. opskriver ejendomme med. I 2010 opskrev de for eksempel værdien af en lille andelsforening med to opgange på Sølvgade/Øster Søgade i København med 12,2 millioner kroner.

- Når en ejendom lige er handlet til én pris den ene dag, så bliver den ikke 12,2 millioner kroner mere værd den anden dag. De stikker blår i øjnene på andelshaverne, mener Henrik Grave.

Han får altid sit salær
Giødesen og co. lever med andre ord af at drysse guldstøv ud over de kommende andelshavere, der med symbolske indskud pludselig bliver halvog helmillionærer - og Giødesen får altid sit salær.

- Jeg fatter ikke, at den forretningsmetode bliver brugt nu, hvor boligmarkedet er frosset fast, og vi har set, hvordan andelsforeninger på stribe er kommet i problemer, fordi de har baseret deres økonomi på anbefalinger fra den slags advokater og valuarer, siger formand i Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.

Guldstøvet er nemlig kun midlertidigt og gavner udelukkende de andelshavere, der sælger umiddelbart efter stiftelsen og smutter med gevinsten.

Sorteper ender før eller siden hos de tilbageværende i andelsboligforeningen.

Tabte 900.000
Det ved beboerne i A/B Duegården på Frederiksberg alt om. De blev i 2007 lokket af Giødesens gyldne løfter og Malling og Schmidts optimistiske valuarvurderinger.

De stiftede en andelsforening ud fra den lidt for smarte model. I dag er andelsforeningen konkurstruet, og blandt andre har beboeren Jørgen Wennerwald mistet sit indskud på 900.000 kroner.

Men Giødesen er tilsyneladende kold over for, at hans forretningsmodel trækker et blodigt, økonomisk spor af nødlidende foreninger efter sig. For bare et par uger siden forsøgte han igen at sætte sine kløer i nye lejere. Denne gang på Mariendalsvej på Frederiksberg.

Advokaten lovede dem en opskrivning på 7,1 millioner kroner på baggrund af en ' forhåndsvurdering fra valuar'.

Lejerne valgte dog at sige nej tak.

LÆS OGSÅ:

Se også: Fed fidus: Andelsbandit scorer selv boliger

- - - - - - - - - - - - - - -

NICOLAI GIØDESEN: Send mig en mail så svarer jeg

Advokat Nicolai Giødesen er ikke meget for at tale om de mange valuaropskrivninger, han har benyttet og stadig benytter sig af i sine anskaffelsesbudgetter.

Vi forsøger at få en interviewaftale med ham, men han insisterer på at svare per mail. Så vi sender vi ham spørgsmålene, og et døgn senere får vi hans svar.

De er dog langtfra fyldestgørende, så derfor opsøger vi ham på parkeringspladsen foran hans advokatkontor på Frederiksholms Kanal 18 midt i København.

- Hej Nicolai. Det er Søren fra Ekstra Bladet. Jeg synes ikke helt, at dine mailsvar er fyldestgørende...

- Så sender du mig nogle nye spørgsmål.

- Kan du ikke tale med mig nu?

- Nej, du skal få det skriftligt alt sammen.

- Hvorfor bliver I ved med at valuaropskrive værdierne på de andelsforeninger, I stifter?

- Du skal sende mig de spørgsmål. Så skal jeg nok svare på dem. Ligesom jeg har svaret på det andet.

- Der er noget, jeg ikke forstår. Når en ejendom lige er handlet til...

- Vil du ikke godt lade være med at fotografere mig - jeg synes ærligt talt ikke, det er særligt behageligt.

- Men hvorfor opskriver I værdien på ejendommene?

- Ved du hvad, vil du være rar at sende de spørgsmål, du har, til mig? Jeg skal nok svare, lyder det fra en tydeligt irriteret Nicolai Giødesen, der efterfølgende smutter i ind i bygningen til sit kontor.

På mail skriver Giødesen bl. a., at ' han har fuld tillid til de statsautoriserede ejendomsmæglere Richard Schmidt og Finn Malling', ligesom han mener, at ' beregningerne, som ligger til grund for vurderingerne, plejer at være korrekte og gennemarbejdede'.

Det er krisens skyld Giødesen vil ikke anerkende sit medansvar i de foreninger, som han har stiftet, og som i dag bløder: ' Det har været et generelt problem for de foreninger, som blev stiftet inden krisen, at de har fået problemer med gælden, når priserne senere hen er faldet på grund af krisen.

Det er ikke et ansvar, som kan lægges på rådgivere eller andelshavere'.

- - - - - - - - - - - - - - -

FINN MALLING: Vi ser på, hvordan tallene er

Ekstra Bladet fik fat i Finn Malling, der er valuar og den ene del af valuarteamet bag opskrivningerne.

- Hvorfor laver I så voldsomme opskrivninger på ejendomme, lige efter de er blevet købt af en andelsforening?

- Det mener jeg ikke, vi gør.

- Hvad med Øster Søgade/Sølvgade. Den opskrev I med 12 millioner kroner?

- Jeg kan ikke svare dig på de enkelte ting. Men vi ser på, hvordan tallene er.

- I har vurderet for højt før...

- Hvornår?

- Med Duegården blandt andet.

- Det tror jeg da ikke, vi har.

- I opskrev den i 2007, og nu er andelene intet værd og usælgelige. Det er vel også jeres ansvar?

- Det kommer an på så mange ting, men lad nu bare det ligge. Altså det må vi jo så tage derfra.

- Hvad mener du?

- Du sidder jo og skriver, og du vil gerne have, at tingene er på en bestemt måde. Men hvordan bor du egentlig selv?

- Nu er det jo mig, der stiller spørgsmålene...

- Nåh, så du vil ikke svare på mine spørgsmål, så vil jeg heller ikke svare på dine. Så behøver vi da ikke tale sammen. Jeg synes, vi slutter nu. Farvel og tak, slutter en åbenlyst vred Finn Malling.

1 kommentar
Vis kommentarer